Directorul SRI, Eduard Hellvig a declarat că SRI a informat corect privind evoluţiile de risc în plan regional și în privința crizei din Ucraina, care induce noi riscuri
Noul șef al Serviciului Român de Informații a declarat că instituția aniversează 25 de ani în slujba democrației.
Serviciul s-a redefinit odată cu societatea şi a căutat cele mai eficiente metode, pentru ca România să nu se confrunte cu surprize strategice.
Eduard Hellvig
director SRI
Bilanțul SRI pe 2014 s-a ținut în sistem videoconferință cu toate structurile din țară, astfel încât mesajele să fie receptate de cât mai mulți angajați.
Greşelile nu au fost de natură să afecteze securitatea naţională, am vorbit la bilanţ, am prezentat probleme cu potenţial de a afecta securitatea României, ce a făcut SRI. Nimeni nu poate deţine cunoaşterea totală, SRI şi-a dozat eforturile pe un set de priorităţi, a oferit 8.000 de informări şi analize.
Eduard Hellvig
director SRI
Hellvig a adăugat că nu au existat abateri de la echidistanţele asumate, iar în referire la harta riscurilor, avem un context regional tensionat. Mai exact, a precizat directorul SRI, criza din Ucraina induce noi riscuri, dar SRI a informat corect privind evoluţiile de risc în plan regional. Directorul SRI a mai spus că s-a acordat o atenţie deosebită contraspionajului, care rămâne la un nivel redus al impactului, și care prezintă interes ridicat pentru entităţi cibernetice ostile.
În ce priveşte ameninţarea teroristă, am acordat atenţie unui mix adecvat de contracarare, care menţine nivelul de albastru precaut. Resurse importante au fost concentrate pe acele aspecte care puteau duce la afectarea structurală a statului, legat de corupţie, justiţie, evaziune fiscală sau vulnerabilităţi în gestionarea fondurilor UE
Eduard Hellvig
director SRI
Conform cifrelor prezentate la bilanț, SRI a înaintat peste 3.300 de informări, cu 12% mai multe ca în 2013, iar grupului de lucru i-a fost înaintate un număr de 783 de informări.
Fundamentarea faptelor de corupţie a permis instituţiilor să adopte începerea urmăririi penale, instituirea sechestrelor, condamnarea inculpaților și recuperarea prejudiciilor. Cum 2015 nu se prefigurează a fi facil, se vrea consolidarea SRI. Datorită reformei, România deja beneficiază de un SRI modern, flexibil şi apreciat
Eduard Hellvig
director SRI
Directorul SRI a asiguart că va depune eforturi pentru a duce mai departe acest proces, și că Serviciul Român de Informații va acţiona şi în 2015 pentru a cunoaşte, anticipa şi contracara riscuri. De asemenea, Hellvig a declarat că SRI va acorda atenţie specială opiniei publice.
Este necesar un echilibru just între sănătate şi viaţă privată, ca să ajute SRI să apere statul şi cetăţeanul. SRI a căutat şi a reuşit să reducă recursul la măsuri din categoria celor autorizate de lege pentru limitarea unor drepturi
Eduard Hellvig
director SRI
Prezent pentru prima dată ca șef al statului la bilanțul SRI, Klaus Iohannis a subliniat că SRI a cunoscut în ultimii ani un proces amplu de modernizare și reorganizare, devenind un vector de stabilitate națională.
Instituțiile statului nu trebuie să uite niciodată că servesc cetățeanul. Iar serviciile de informații au datoria de a apăra democrația. Mă bucur să constat că SRI e considerat un partener serios, România a fost lipsită de surprize de ordin strategic, iar aceasta este, în bună măsură, meritul SRI
Klaus Iohannis
președintele României
Președintele a mai subliniat că SRI a contribuit semnificativ la lupta împotriva corupției și la securitatea națională. De asemenea, Iohannis a precizat că are deplină încredere că noul director SRI, Eduard Hellvig va contribui decisiv la acest proces.
Marilena Nedelcu
Raluca Dan
Andi Topală