-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:32
No menu items!

Sprijin dat României pentru Schengen. CE propune un Plan de Acțiune pentru fluxul de migranți

spot_img

Comisia Europeană a prezentat luni, cu doar trei zile înainte de Consiliul JAI, planul de combatere a migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest, o încercare de a convinge Austria să nu se opună primirii în Schegen a României și Bulgariei.

„Înaintea reuniunii la nivel înalt UE-Balcanii de Vest din 6 decembrie 2022 și a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie, Comisia prezintă un plan de acțiune al UE privind Balcanii de Vest. Acest plan de acțiune vine în urma Consiliului extraordinar Justiție și Afaceri Interne (Afaceri Interne) din 25 noiembrie, în cadrul căruia miniștrii s-au angajat să pună în aplicare Planul de acțiune al UE privind Mediterana Centrală, propus de Comisie la 21 noiembrie” se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Planul de Acțiune include 20 măsuri operaționale, structurate pe 5 piloni principali:

1) întărirea managementului de frontieră;

2) proceduri de azil accelerate și sprijinirea capacităților de primire;

3) lupta împotriva traficului de migranți;

4) consolidarea cooperării privind readmisia și returnările;

5) alinierea politicilor de vize.  

Măsurile vizează sprijinirea acțiunilor partenerilor din Balcanii de Vest, concomitent cu acțiunile UE, precum și întărirea cooperării pe migrație și controlul frontierelor cu partenerii din regiune, în lumina perspectivelor acestor state de aderare la UE și a eforturilor lor de aliniere la regulile UE. 

Datele Comisiei arată că în acest an aproape 130.000 de tentative de trecere neregulamentară a frontierei au fost raportate de Frontex la frontierele externe ale UE pe toate rutele din Balcanii de Vest, de trei ori mai multe decât în aceeași perioadă din 2021. Aceste numere au fost invocate și de Austria, care arată că are pe teritoriul său peste 100.000 de persoane care cer azil.

România a arătat că doar o parte infimă, sub 3% din migranții ilegali care depun cerere de azil în Austria, ar fi trecut prin România.

Austria și-a exprimat opoziția față de extinderea Schengen, invocând subiectul înaintea unor alegeri regionale în care partidul premierului și ministrului de Interne este cotat cu șansa a doua.

Comisia Europeană a promis încă de acum două săptămâni că va prezenta rapid un plan de luptă împotriva migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest, tocmai pentru a atenua îngrijorările Austriei și a debloca votul pentru lărgirea Schengen.

Guvernul României a salutat luni Planul de Acțiune pentru Balcanii de Vest al Comisiei Europene.

„România apreciază caracterul cuprinzător al documentului prezentat de Comisia Europeană, care include măsuri concrete și paliere de acțiune importante ca răspuns la provocările legate de fenomenul migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest.

În context, Guvernul României își exprimă încrederea că setul de măsuri și instrumente propuse de către Comisia Europeană în Planul publicat astăzi sunt de natură să răspundă inclusiv preocupărilor exprimate recent de Austria cu privire la evoluțiile din acest an pe ruta Balcanilor de Vest, oferind soluții pragmatice în direcția gestionării eficiente a acestei situații.

România reiterează întreaga sa disponibilitate de a contribui activ și consistent la implementarea măsurilor și acțiunilor propuse de Comisia Europeană în deplin spirit european de solidaritate și responsabilitate, în colaborare strânsă cu restul partenerilor europeni”, se arată într-un comunicat al Executivului.

                                                                                                                  Adina Silav