1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 2:07
No menu items!

SPP face afaceri cu „băieții deștepți” din sistemul de siguranță națională

spot_img

Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a încheiat, în ultima perioadă contracte pentru furnizare de produse IT unor firme care gravitează în sfera sistemului de siguranță națională sau sunt apropiate de foști generali cu greutate din sistemul național de apărare.

Unitatea Militară 0149F – Serviciul de Protecție și Pază a atribuit, în ultima lună, mai multe contracte pentru furnizare de produse IT (echipamente tehnice și soluții software) în valoare totală de 2,5 milioane lei, fără TVA (aproximativ 600.000 de euro).

Primul contract, în valoare de 2 milioane de lei, are ca obiect furnizarea de echipamente informatice – laptopuri, calculatoare desktop, imprimante, sisteme de stocare în rețea. Opt firme au adjudecat această licitație organizată pe mai multe loturi: Digital Bit SRL, Dante International SA, Silva Systems SRL, Chrome Computers SRL, Pragma Computers SRL, Power NetConsulting SRL, Bluespace Technology SRL și Producton SRL.

Prima dintre societăți, Digital Bit, este deținută de soții Florian Bogdan și Cristiana Bărbulescu. Cei doi împart părțile sociale și în firmele Prime Invest SRL și Milbi Sys SRL, dar Bogdan Bărbulescu apare, alături de fostul general STS, Marius Opran, președinte executiv al UGIR-1903, în firmele Global Communications Services Romania (Global CSR) SA și High-Tech Consulting Company SRL. În prima societate, Opran deține acțiuni prin firma sa din Elveția, General Trading & Investments MRM SA, prin mandatarul său, Bogdan Bărbulescu. În cea de-a doua, Opran împarte părțile sociale cu soții Bărbulescu. Global CSR a avut relații contractuale cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. Marius Opran a fost secretar de stat în Ministerul Administrației Publice și consilier personal al lui Ion Iliescu, care l-a și avansat la gradul de general de brigadă STS.

Digital Bit se regăseşte în contracte cu instituţii de stat din domeniul apărării. Spre exemplu, Romtehnica a achiziţionat de la Digital Bit un locator de bombe şi o trusă de scule amagnetice, pentru 432,509 lei. Ministerul Apărării a achiziţionat de la Digital Bit, în 2007, costume de protecţie EOD, truse de oglinzi pentru scafandri EOD, truse endoscopice şi truse de scule amagnetice, destinate echipamentelor Forţelor pentru Operaţii Speciale şi programelor de capabilităţi de dragaj pentru securitatea porturilor. Digital Bit a mai avut un contract şi cu UM 02512 Clinceni (Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare), unde şef a fost generalul Ion Alexandru Plăviciosu, acționar în Global CSR. Aceeaşi unitate militară a avut o relaţie contractuală şi cu Felix IT SA, firma generalului Nicolae Irimie, acționar și el în Global CSR.

Pragma Computers este deținută de soții Corneliu Cătălin și Alexandra Mihaela Gheorghiță, fiind un partener mai vechi al unor instituții din sistemul de apărare, dar și al DNA, cu care a încheiat cel puțin două contracte.

Chrome Computers a livrat, în 2015, laptopuri și computere Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”.

Cel de-al doilea contract atribuit de SPP, în aceeași perioadă, privește furnizare de soluții software. Printre acestea se regăsesc și aplicații Microsoft, puse la dispoziție de societatea clujeană Net Brinel SA, controlată de un bun amic al fostului premier, primarul Clujului, Emil Boc – Marcel Borodi. De altfel, firma acestuia este un partener vechi și de încredere al Primăriei Cluj-Napoca. Net Brinel apare pe lista firmelor care au furnizat licențe Microsoft unor instituții publice, alături de societăți implicate în „Afacerea Microsoft”.

La finalul anului 2015, consorțiul format din Net Brinel (lider), SIVECO, ASSECO SEE, Teamnet Solutions International și SafeTech Innovations (subcontractori SIVECO) au primit un contract de la Autoritatea Electorală Permanentă, pe patru ani, pentru întreținerea și dezvoltarea Sistemului Informatic al Registrului Electoral (SIRE), cu noi funcționalități, între care un modul de gestiune a voturilor din Diaspora. Valoarea contractului a depășit 8,2 milioane de euro.

Net Brinel a furnizat ANCOM, în 2014, licențe Microsoft de 1,5 milioane euro.

Diana Tache
Andi Topală