-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:42
No menu items!

Spitalul modular COVID de la Lețcani rămâne închis. Are probleme cu instalația de oxigen

spot_img

Anunțată pentru marți, redeschiderea spitalului modular ATI de la Lețcani se amână, deoarece instalația de oxigen nu funcționează. Nu este prima dată când spitalul, care a costat 13 milioane de euro, are o astfel de problemă.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Iași, Vasile Cepoi, acesta va fi repornit doar după montarea stocatorului (rezevor) de oxigen, care a ajuns noaptea trecută.

”La unitatea de la Lețcani se fac în continuare eforturi pentru a fi deschisă. Problema este că nu avem o soluție alternativă pentru oxigen deoarece nu a fost instalat încă stocatorul de oxigen, iar o soluție cu tuburi nu este posibilă pentru că nu sunt suficiente tuburi, dat fiind consumul imens de oxigen în toate spitalele care tratează pacienți COVID. În funcție de viteza cu care firma va instala stocatorul vom avea și alternativa de terapie cu oxigen și se vor putea interna primii pacienți acolo”, a spus Vasile Cepoi.

În ultimele două zile, au fost instruiţi trei medici și 8 asistenți care au specialitatea de terapie intensivă și au fost detașați, la Leţcani, încă 17 asistenți din alte specializări medicale. Pe de altă parte, s-a făcut o solicitare la Ministerul Apărării Naționale ca la Spitalul modular de la Lețcani să fie detașați încă 10 medici militari și 10 asistenți.

Unitatea mobilă de la Lețcani a fost printre cele trei mari spitale modulare ridicate în țara noastră la începutul pandemiei, alături Pipera din București, Letea din Bacău.

Cele trei spitale modulare ar fi trebuit să trateze exclusiv bolnavii de COVID, dar după o investiție de peste 20 de milioane de euro, în mandatul lui Nelu Tătaru la ministerul Sănătății, s-au constatat deficiențe grave, care au dus la închiderea lor imediată, deoarece nu s-au putut elibera avizele de funcționare.

Spitalul de la Lețcani, localitatea aflată în apropierea orașului Iași, a costat 13 milioane de euro și era proiectat să aibă 250 locuri, din care 40 la terapie intensivă. Spitalul a fost inițial dat spre folosință Spitalului de Boli Infecțioase Iași, în toamna anului 2020. A funcționat cinci luni, până când corpul de control al ministrului Sănătății a constatat zeci de nereguli grave, astfel că unitatea medicală a fost închisă.

Luna trecută, IGSU a preluat Spitalul de la Lețcani, pe care l-a dat, acum, MApN, pentru operarea sub tutela Armatei.

                                                                                                                   Adina Silav