1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:53
No menu items!

Spitalele din România, pregătite să preia răniții din Ucraina

spot_img

Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că au fost identificate peste 3.000 de paturi pentru persoanele rănite care vin din Ucraina, un număr mare de paturi fiind disponibile în județele de la graniță.

”Am inventariat lista spitalelor și a locurilor pentru fiecare specialitate în care ar putea să fie tratate persoanele rănite în Ucraina. Am identificat un număr de 3.152 de paturi disponibile”, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că spitalele vor trata pacienții din Ucraina, indiferent de statutul lor, că sunt persoane civile sau militare.

”Sistemul de sănătate public de sănătate din România este la dispoziția răniților din Ucraina.

Remarcați un număr mare de paturi alocate în județe care fac graniță cu Ucraina – Satu Mare 276, Maramureș – 141, Suceava – 101, Iași – 120, Vaslui – 256.

Deci un număr mare de paturi în județele de graniță cu Ucraina și, bineînțeles, în centrele universitare, Bucureștiul având peste 570 de paturi alocate acestei categorii”, a adăugat Rafila.

Alexandru Rafila a arătat că acestea se adaugă sistemului de spitale militare, care au alt tip de organizare.

El a menționat că pacienţii care vin din Ucraina sunt îndrumaţi în cazul unor patologii speciale, dializă, oncologie, tratament pentru HIV-SIDA, la nivelul Colegiului Medicilor urmând să se organizeze un dispecerat telefonic care să ajute pacienţii cu patologii precum onco-hematologia.

”Pentru cei care vin fără să solicite statutul de refugiat, ei beneficiază de asistenţă medicală în baza unui acord reciproc care este în vigoare de foarte mult timp, din 1961”, a mai afirmat Alexandru Rafila, arătând că în acest moment, Casa de Sănătate elaborează un registru pentru înscrierea acestor pacienţi din Ucraina, pentru decontarea serviciilor medicale de care trebuie să beneficieze.

Rafila a ținut să sublinieze că nu se face testarea în frontieră, după ce au existat speculaţii că Direcţia de Sănătate Publică îngreunează traficul pentru testarea obligatorie.

„Este neadevărată această informaţie, dar mi se pare firesc să avem responsabilitate ca o persoană care de exemplu este simptomatică, să poată fi testată şi îndrumată, izolată şi tratată în mod corect”, a spus Alexandru Rafila.

                                                                                                                 Adina Silav