6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:45
No menu items!

Spitalele CFR: Mona Pivniceru „îi taie craca” colegului de partid Relu Fenechiu

spot_img

Mona Pivniceru si Relu FenechiuTrecerea spitalelor Ministerului Transporturilor în subordinea Ministerului Sănătăţii şi desfiinţarea Casei de Asigurări de Sănătate a Transporturilor nu se pot realiza prin odonanţă de urgenţă. Așa susține ministrul justiţiei, Mona Pivniceru, într-un răspuns oficial adresat colegului său de la Transporturi, Relu Fenechiu și prezentat de Money TV.

Potrivit money.ro, ministrul justiţiei a identificat mai multe elemente de neconstituţionalitate şi erori juridice în textul redactat de specialiştii din subordinea ministrului Fenechiu. Și, ca și cum acestea nu ar fi fost de ajuns, şefa de la Justiţie a descoperit și formulări care nu au sens în limba română în proiectul de ordonanţă pe care ministrul transporturilor intenționa să-l prezinte Guvernului.

Prin urmare, Mona Pivniceru i-a cerut lui Relu Fenechiu să modifice textul documentului, în caz contrar acesta neavând nicio şansă să fie transformat în lege.

Probleme de constituționalitate

Într-o adresă oficială transmisă ministrului Relu Fenechiu, Mona Pivniceru menţionează că proiectul de ordonanţă care impune transferul a 13 unităţi sanitare ale Ministerului Transporturilor către Ministerul Săntăţii şi desfiinţarea Casei de Asigurări de Sănătate a Transporturilor ar putea crea unele vicii de neconstituţionalitate, precum şi alte confuzii de ordin juridic.

Chiar de la începutul adresei, ministrul Pivniceru îi atrage atenţia lui Fenechiu că un proiect de trecere a spitalelor Transporturilor la Ministerul Sănătăţii nu poate constitui o ordonanţă de urgenţă. “Prin urmare, observăm că, aşa cum a fost surprinsă în preambul şi în Nota de fundamenatare, justificarea oferită nu este de natură să corespundă criteriilor de constituţionalitate reţinute în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, deoarece, prin măsurile propuse, nu se urmăreşte evitarea unei atingeri grave aduse interesului public. Transferul acestor unităţi sanitare, precum şi desfiinţarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Turismului s-ar putea face şi pe calea procedurii legislative obişnuite”, se arată în adresa parafată de ministrul justiţiei.

În plus, Mona Pivniceru apreciază că textul articolului 3 al proiectului de act normativ “este lipsit de claritate şi previzibilitate, putând fi create premisele unor vicii de neconstituţionalitate”. Articolul 3 al proiectului prevede că “drepturile și obligațiile izvorâte din raporturile de serviciu, respectiv de muncă ori de management ale persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare cu paturi din reţeaua proprie a Ministerului Transporturilor se preiau, iar personalul preluat îşi păstrează toate drepturile şi obligaţiile deţinute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, stabilite potrivit reglementărilor în vigoare”.

Pivniceru îi mai atrage atenţia lui Fenechiu că ordonanţa ar putea fi declarată neconstituţională dacă sintagma “încetarea activităţii” Casei de Asigurări de Sănătate a Ministerului Transporturilor nu va fi înlocuită cu sintagma „desfiinţării activității”  în toate cazurile în care aceasta apare în textul proiectului de act normativ.

În plus, ministrul justiției propune reformularea articolului 8 al proiectului, astfel încât să rezulte că preluarea patrimoniului Casei de Asigurări de Sănătate a Transporturilor se realizează în bloc, urmând ca, ulterior, să fie predat, în funcţie de necesităţi, uneia dintre Casele de Asigurări de Sănătate. O altă modalitate de preluare a patrimoniului identificată de Mona Pivniceru ar fi “individualizarea exactă a bunului şi a Casei de Asigurări de Sănătate care preia bunul într-o anexă a proiectului de ordonanţă de urgenţă”. În caz contrar, Mona Pivniceru consideră că ordonanţa poate fi declarată neconstituţională.

Articolul 8 al proiectului prevede că “activitatea de preluare prevăzută la art.5 si art.7 se realizează pe bază de protocol predare-primire încheiat de Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucuresti și casele de asigurări de sănătate județene, după caz, la care se anexează balanța analitică întocmită la data încetării activității Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor și Turismului. Modelul protocolului de predare-primire și instrucțiunile de întocmire se stabilesc prin ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”.

Lecții de limba română pentru Fenechiu

De asemenea, Ministerul Justiţiei apreciază că este necesară obţinerea avizului Consiliului Concurenţei pentru ca „legea lui Fenechiu” să poată fi implementată.

Mona Pivniceru îi predă și lecții de română ministrului liberal aprecind că formularea “consecinţele neadoptării…” nu are “semnificaţie în limba română”.

În plus, Mona Pivniceru îi atrage atenţia lui Relu Fenechiu să aibă în vedere faptul că Legea bugetului de stat pe anul 2013 nu a fost încă aprobată de Parlament. Ministrul Justiţiei consideră că mai multe articole din proiectul de ordonanţă al Ministerului Transporturilor au nevoie de avizul Ministerului Finanţelor Publice.