8.9 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 23:07
No menu items!

Spania intră în alegeri anticipate, simultan cu mandatul la Consiliul UE. Agenda Schengen, pusă în pericol

spot_img

Premierul socialist Pedro Sanchez a anunţat luni convocarea surpriză de alegeri legislative anticipate în Spania pe 23 iulie, la o zi după ce stânga a suferit o înfrângere clară în faţa conservatorilor în alegerile locale și regionale. Pe data de 1 iulie, Spania va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru șase luni.

După eșecul intrării în Spațiul Schengen din decembrie 2022, în timpul președinției Cehiei, liderii politici de la București au transmis că următorul moment prielnic pentru extinderea spațiului de liberă circulație va fi în timpul președinției Spaniei. Această strategie pare logică în contextul în care România și Regatul Spaniei au un parteneriat strategic, iar coaliția de guvernare din Suedia, stat care deține în prezent mandatul de șase luni, cuprinde un partid de orientare populistă, cu discurs anti-imigrație. În contextul în care Spania a intrat într-o perioadă de instabilitate politică și de schimbare probabilă a componenței și orientării guvernului, este puțin probabil ca președinția spaniolă să se concentreze pe negocierile necesare pentru obținerea unei unanimități în problema Schengen.

Agenția Reuters comentează că este extrem de neobișnuit ca un guvern spaniol să ceară alegeri anticipate după o prestație slabă a partidului prim-ministrului în alegerile regionale, astfel încât este neclară strategia lui Sanchez. Iniţial, alegerile legislative erau programate pentru sfârşitul anului, aproape de finalul mandatului de la Consiliul UE.

”Am luat această decizie având în vedere rezultatele alegerilor de ieri. (…) În calitate de preşedinte al guvernului şi secretar al Partidului Socialist, îmi asum rezultatele şi cred că este necesar să dăm un răspuns şi să supunem mandatul nostru democratic voinţei poporului”, a declarat Sanchez, la Palatul Moncloa, sediul guvernului spaniol.

Victoria Partidului Popular (PP, dreapta) în alegerile regionale şi municipale de duminică a depăşit aşteptările optimiste ale formaţiunii conservatoare, potrivit agenției AP. Dintre cele zece regiuni guvernate de socialişti direct sau în cadrul unei coaliţii, PP a câştigat şase, inclusiv Valencia, una dintre cele mai populate şi mai bogate din ţară. Cu toate acestea, PP va trebui să se bazeze pe sprijinul partidului de extremă-dreapta Vox în cinci dintre regiuni, deoarece nu dispune de majoritate absolută.
De asemenea, PP şi-a consolidat poziţia în cele două fiefuri regionale ale sale, Madrid şi Murcia (sud-est) şi a preluat primăriile din Valencia şi Sevilla, al treilea şi al patrulea oraş ca mărime. .
„Am făcut primul pas” spre Palatul Moncloa, a declarat luni dimineaţă Alberto Núnez Feijóo, liderul PP şi posibil viitor prim-ministru. Partidul Socialist guvernează din 2018.

V.B.