7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:34
No menu items!

Spania are mari aşteptări de la noul rege

spot_img

Senatul spaniol a declanşat marţi urcarea pe tron a noului rege Felipe al VI-lea, în urma abdicării tatălui său, Juan Carlos

 Felipe de Asturias - Spania

Viitorul rege Felipe al VI-lea, care urmează să încarneze o „nouă generaţie” potrivit mandatului pe care i l-a încredinţat tatăl său regele Juan Carlos, într-o Spanie aflată în criză, are numeroase speranţe în împlinirea cărora probabil va întâmpina dificultăţi, relatează AFP într-un reportaj.

Cei mai mulţi spanioli sunt de acord că Felipe al VI-lea, educat din copilărie pentru a conduce, este „pregătit bine”. Dar pentru ce? se întreabă AFP în acest reportaj.

La palat, Felipe şi noua regină Letizia vor apărea joi la balcon pentru a-i saluta pe madrileni.

După mai mulţi ani marcaţi de o profundă criză economică, un şomaj-record, scandaluri de corupţie şi tensiuni separatiste, mulţi speră că regele va aduce o adiere a schimbării. Dar sarcina este dificilă şi implică o acţiune pe fronturi multiple.

„El trebuie să adune Spania în toată diversitatea ei şi să ajungă la cel mai bun consens politic posibil”, este de părere Enrique Martin, în vârstă de 71 de ani, adăugând că „are în faţă o responsabilitate imensă, dar cred că va face ceea ce a făcut tatăl său odinioară, şi anume va încerca să fie regele tuturor spaniolilor. Sunt sigur că va reuşi, este foarte bine pregătit”.

Între cele mai mari provocări se află refacerea imaginii monarhiei, pătată de scandaluri în ultimii ani ai domniei lui Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani.

După ce a plecat la o vânătoare de elefanţi în Botswana, în timp ce ţara se afla pe marginea unei prăpastii economice, monarhul a fost nevoit să le prezinte spaniolilor scuze, în 2012.

Un judecător de instrucţie urmează să stabilească dacă îi trimite în judecată pe infanta Cristina, inculpată pentru fraudă fiscală, şi pe soţul ei, suspectat de corupţie, Iñaki Urdangarin.

Mulţi speră ca regele să poată să unifice ţara

Unii speră totodată că Felipe al VI-lea va atenua disensiunile din cadrul unui sistem politic dominat de către două partide mari – conservator şi socialist – şi că va moderniza Constituţia din 1978. Alţii vor ca el să-i ajute pe milioanele de săraci şi pe şomeri.

Iar în timp ce Catalonia intenţionează să voteze, în noiembrie, asupra independenţei, pe când în Ţara Bascilor separatiştii au obţinut un loc important în politică, mulţi speră ca Felipe, în vârstă de 46 de ani, să poată să unifice ţara.

De asemenea, problema viitorului monarhiei – contestată – se pune tot mai acut odată cu abdicarea lui Juan Carlos.

Încă de când a anunţat că abdică, la 2 iunie, mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere un referendum în care să poată alege între monarhie şi republică.

„Regele nu are puterea să schimbe absolut nimic, dar poate uni, însoţi, stimula” o schimbare, nuanţează José Apezarena, autorul unei cărţi recente despre noul cuplu regal.

„Este o adiere importantă şi proaspătă”, este de acord Cote Villar, „dar există marele risc să dezamăgească”.

Senatul spaniol a declanşat marţi urcarea pe tron a noului rege Felipe al VI-lea, un eveniment fără precedent de la revenirea Spaniei la democraţie în 1978, în urma abdicării tatălui său, Juan Carlos.

C.A.