2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:33
No menu items!

S&P: România este o zonă de risc pentru băncile austriece

spot_img

Motivele principale sunt creditarea în CHF și noua legislație privind falimentele bancare

standard_poors

Agenția de rating Standard & Poor’s a pus sub perspectivă negativă grupurile bancare Erste Group, Raiffeisen Zentralbank și UniCredit, din cauza mediului defavorabil din Rusia și al piețelor riscante din Europa Centrală și de Est – Ungaria, România și Croația.

Un raport dat publicității pe 3 februarie arată că rating-urile cu perspectivă negativă vizează Barclays Bank, HSBC Bank, Lloyds Bank, Nationwide Building Society, Santander UK, Deutsche Bank AG, NORD/LB Covered Finance Bank S.A, UniCredit Bank AG, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, UniCredit Bank Austria AG și unele dintre filialele lor.

”Aceste actiuni reflectă opinia noastră potrivit căreia sprijinul guvernamental în situații extraordinare este acum improbabil în cazul companiilor de tip holding din Marea Britanie și Elveția și ar putea deveni mai puțin predictibil pentru companiile din Marea Britanie, Germania și Austria, în contextul noii legislații privind regulile de bail-in, stabilite prin Directiva UE pentru Revenirea și Rezoluția Băncilor (BRRD), care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2015”, se afirmă în analiza citată.

În capitolul special dedicat celor trei bănci austriece, S&P arată că acestea au performanțe din ce în ce mai slabe, ”în special din cauza mediului economic din Rusia și a impactului potențial asupra statelor din Europa Centrală și de Est (ECE) și din spațiul ex-sovietic (CSI), dar și din cauza zonelor riscante din CEE, precum Ungaria, România și Croația”.

De asemenea, atragem atenția asupra riscurilor asociate cu ponderea mare a creditării în franci elvețieni (CHF), în operațiunile băncilor austriece din piața de origine și din piețele CEE/CIS. Pe termen mediu și lung, astfel de credite ar putea crea provocări pentru profitabilitatea băncilor, în eventualitatea unei aprecieri puternice continue a francului elvețian și a riscului de piață ca urmare a faptului că datoriile clienților neasigurați prin hedging s-ar putea tranforma în riscuri de credit pentru bănci. (…) Acești factori ar putea duce la o retrogradare de până la două trepte a tuturor celor trei bănci.

S&P Londra

În România, Erste Group Bank AG deține controlul BCR, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, prin RBI, deține controlul Raiffeisen Bank România, iar UniCredit Bank Austria AG deține controlul Unicredit Țiriac Bank.

Grupurile bancare occidentale au pierderi în Rusia și Ucraina din cauza conflictului armat, al scăderii economiei și al embargourilor.

Raiffeisen Bank International (RBI), divizia internațională a Raiffeisen Zentralbank, a anunțat la începutul anului că este pregătită să se retragă din Rusia și din alte state est-europene dacă riscurile devin prea mari, iar profiturile prea mici. 

În Ungaria, guvernul Orban a pus băncile străine într-o situație dificilă, printr-o politică asumată de ”naționalism economic” și a promovat o lege, în 2014, prin care băncile sunt obligate să returneze toate comisioanele încasate ilegal în contractele de credit, în valoare de 3,2 mld. euro.

Filialele din România sunt expuse din cauza ratei mari a creditelor neperformante, aproximativ 20%, peste media regională, care are ca efecte provizionarea creditelor și reducerea profiturilor. De asemenea, dificultățile băncilor-mamă fac mai puțin probabil un sprijin financiar pentru filiale, în caz de necesitate.

În privința influenței noii legislații europene, noutatea este că Directiva BRRD, în cadrul noului concept al Uniunii Bancare, interzice posibilitatea unui bail-out – salvarea băncilor de către guverne.

Vlad Bârleanu