Statele în curs de dezvoltare ar putea atinge ritmuri mai mari de creștere prin cheltuieli inteligente
Investițiile publice mai mari în infrastructură ar aduce beneficii economice clare pentru statele G20 (economiile dezvoltate și emergente), cu un efect multiplicator la PIB de 2,5 pe trei ani, în cazul creșterii alocărilor bugetare cu 1%, potrivit unei analize publicate marți de compania de consultanță Standard&Poor’s.
”Nevoile pentru investițiile în infrastructură la nivel global sunt de zeci de mii de miliarde de dolari, iar problema ar părea insurmontabilă. Rezultatul este că uităm prea des că până și o ușoară creștere a bugetelor pentru infrastructură poate produce rezultate supradimensionate – în special dacă investițiile sunt executate la timpul potrivit în ciclul economic și într-un mod inteligent și țintit”, se arată în analiza citată.
Economiile beneficiază de ”efectul de multiplicare” – ceea ce înseamnă că fiecare dolar investit corect se poate transforma în câștiguri mari pentru PIB. De asemenea, băncile au beneficii, pentru că proiectele de infrastructură sunt mai puțin expuse la faliment și aduc dobânzi mai mari decât în cazul companiilor.
”Efectul de multiplicare este mai mare în economiile în curs de dezvoltare decât în cele dezvoltate (cu excepția notabilă a Marii Britanii pentru care s-a determinat cel mai mare indice dintre toate statele analizate). China, India și Brazilia ar avea un ritm de creștere al PB de cel puțin două ori mai mare decât cel al indicelui de creștere al investiției. (…) Pentru Zona Euro, estimările noastre relevă că o creștere sincronizată a cheltuielilor în infrastructură ar genera un efect mult mai vizibil decât dacă doar câteva state ar crește cheltuielile. O creștere a cheltuielilor în infrastructură cu 1% ar avea un efect multiplicare de 1,4% din PIB, în Zona Euro, după un an. Pentru SUA, calculele arată un multiplicator de 1,7”.
Standard&Poor’s, New York
Agenția de rating afirmă că analiza se referă la conceptul general de investiții publice, astfel încât investițiile în infrastructură au un efect de multiplicare mai mare, deci aceste evaluări sunt conservatoare.