4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:44
No menu items!

S&P: Fără ajutor european, cele patru mari bănci din Grecia se prăbușesc în șase luni

spot_img

Alpha, Eurobank, NBG și Piraeus depind acum de mecanismul ELA, care poate fi oprit de BCE

grecia

Agenția de rating Standard & Poor’s a anunțat că menține băncile grecești Alpha Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece (NBG) și Piraeus Bank la un indice de CCC+ și sub supraveghere cu perspectivă negativă.

Principalele concluzii ale raportului:

  • Perspectiva reflectă opinia S&P potrivit cărora există dubii în privința angajamentului autorităților europene de a furniza lichidități către băncile grecești.
  • Acest tip de ajutor menține ratingul pe termen lung  la CCC+, pentru că garantează condiții favorabile de business, financiare și economice în care băncile își pot plăti obligațiile.
  • Profilele de credit (SACP) pentru cele patru bănci sunt la CCC- și reflectă prognoza că, în absența ajutorului din Zona Euro, un default al acestor bănci grecești pare inevitabil în următoarele șase luni, în contextul în care nu se anticipează schimbări favorabile.
  • Prognoza a luat în calcul și scăderea ratingului de țară al Greciei, la CCC+, cu perspectivă negativă, pe data de 15 aprilie. Raportul respectiv arăta că băncile grecești înregistrează presiuni mari asupra lichidităților. Din noiembrie 2014, acestea au pierdut 14% din depozite, cei mai mulți din acești bani fiind scoși în afara Greciei. De asemenea, în ultimele 6 luni, PIB s-a contractat cu 1%.
  •  Ca urmare a retragerilor de lichidități, băncile grecești se bazează din ce în ce mai mult pe bani veniți de la Banca Centrală de la Atena, prin mecanismul ELA (Emergency Liquidity Facilities). Depozitele companiilor și populației continuă să se micșoreze, pe fondul incertitusinii politice. Dar posibilitatea ca băncile grecești să acceseze ELA depinde de conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), care poate interzice operațiunile, dacă acestea nu mai sunt conforme cu obiectivele Zonei Euro, ceea ce se traduce prin semnarea unui acord între guvern și creditorii internaționali, inclusiv BCE.

Cele patru bănci sunt prezente pe piața din România prin bănci locale, cu capital grecesc – Piraeus Bank, Alpha Bank, Banca Românească (NBG) și Bancpost (Eurobank), care au împreună circa 13% din activele sistemului bancar.

Băncile centrale din Europa de Sud-Est le-au cerut instituţiilor de credit cu acţionariat grecesc să-şi reducă la zero expunerea pe Grecia (titluri de stat sau depozite la băncile greceşti), pentru a proteja sistemele bancare din aceste ţări de un eventual eşec al negocierilor dintre guvernul elen şi creditorii internaţionali, potrivit unei relatări recente a coti­dia­nului Kathimerini. Ţările menţionate sunt Albania, Bulgaria, Cipru, România, Serbia, Turcia şi Macedonia.

V.B.