4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:42
No menu items!

S&P: Criza din Zona Euro intră într-o nouă etapă

spot_img

După intervențiile macro din partea BCE și a Comisiei, este nevoie de acțiune din partea statelor

Standard-Poors

Agenția de rating Standard&Poor’s afirmă că se văd semnele unei noi etape a crizei din Zona Euro, în care cea mai dificilă fază este depășită, dar în care trebuie finalizate reformele amânate, potrivit unui raport publicat joi.

Contextul este unul sensibil pentru economia Europei: liderii UE se întâlnesc joi și vineri în ultimul Consiliu UE la care participă Jose Manuel Barroso, Herman van Rompuy și Traian Băsescu, piețele financiare sunt volatile, iar Franța și Italia au mari probleme în a-și reduce deficitele bugetare.

S&P arată că evaluările recente confirm faptul că problemele Zonei Euro nu au fost rezolvate deplin. Pe 10 octombrie, ratingul suveran AA+ al Franței a fost revizuit la perspectivă negativă, iar ratingul Finlandei a fost coborât la AA+. Acum doar Germania și Luxemburg au rating maxim AAA în Zona Euro, după ce, în 2006, erau opt state.

Statele care au perspectivă pozitivă reprezintă 3% din PIB-ul Zonei Euro, iar statele cu perspectivă negativă reprezintă 40%, restul fiind cele cu perspectivă stabilă.

După ce Banca Centrală Europeană (BCE) s-a arătat dispusă să apere Zona Euro cu toate mijloacele disponibile, iar dobânzile la obligațiunile de stat au scăzut, guvernele au renunțat la reformele structurale.

”Credem că una dintre piedicile principale în drumul spre o revenire economic puternică este nivelul mare al datoriilor. Recenta încetinire nu ar trebui deci să surprindă. Povara datoriilor guvernamentale este foarte discutată în presă și în zona politicii, dar datoriile private ale corporațiilor și gospodăriilor sunt la fel de importante. Lăsând Grecia la o parte, spunem din nou că la originea crizei din Zona Euro nu au fost dărnicia guvernelor și deficitele bugetare mari. Cauza de bază a fost îndatorarea excesivă a sectorului privat din surse externe”, se arată în analiza citată.

S&P afirmă că parametrii macroeconomici – monetari și fiscali – pot constitui o oportunitate pentru introducerea reformelor ”micro”, care sunt o sursă sustenabilă de creștere și prosperitate: schimbări ale codurilor fiscale, reformele în domeniul muncii, deschiderea spre concurență a sectoarelor ”închise”, reducerea birocrației, reforma pensiilor și a educației.

Acestea nu sunt însă în responsabilitatea BCE sau a Comisiei Europene, ci ale parlamentelor naționale.

Săptămâna trecută, FMI a avertizat că sunt 40% șanse ca Zona Euro să cadă din nou  în recesiune. Zona Euro este cea mai importantă piață pentru exporturile României.