-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:54
No menu items!

S&P a îmbunătăţit perspectiva de rating a României. Care sunt motivele deciziei

spot_img

Agenţia americană de rating Standard and Poor’s a îmbunătăţit vineri seară perspectiva de rating a României de la negativ la stabil, datorită eforturilor guvernului de a stabiliza finanţele publice și de a scădea riscurile fiscale.

Potrivit ZF.ro, S&P a transmis că stoparea creşterii pensiilor, reducerea deficitului bugetar şi perspectiva unei stabilizări a datoriei publice la 50% în PIB până în 2023 sunt principalele motive pentru care a îmbunătăţit perspectiva de rating. S&P nu a îmbunătăţit ratingul României, care rămâne la BBB-, ci doar perspectiva (n.r. – Outlook).

Principalele elemente ale analizei S&P:

  • Decizia guvernului de a retrage legislaţia anterioară costisitoare privind pensiile va fi cheia pentru atingerea stabilităţii bugetare şi evaluăm agenda sa de consolidare pe termen mediu ca fiind credibilă.
  • După contracţia modestă de 3,9% în 2020, ne aşteptăm ca economia României să revină cu o creştere solidă de 5% în acest an, pe baza investiţiilor finanţate de UE şi a revenirii cererii interne.
  • Perspectivele stabile indică faptul că privim agenda de consolidare fiscală a guvernului ca fiind credibilă şi anticipăm că finanţele publice şi externe ale României se vor stabiliza în următorii doi ani. În opinia noastră, riscurile legate de deficitele gemene încă ridicate ale României sunt atenuate de perspectiva de implementare considerabilă a fondurilor UE, de ambiţiile de reformă declarate de guvern şi de revenirea la creşterea economică. Estimăm că creşterea PIB-ului va fi în medie de 5% în 2021-2022.
  • Am putea creşte ratingurile dacă reformele ar consolida politicile instituţionale ale României, oferindu-i un cadru fiscal mai robust şi limitând potenţialul unei inversări costisitoare a politicilor. În afară de a face fiscalitatea României mai previzibilă, aceste reforme ar revitaliza probabil interesul investitorilor străini în economia reală a României şi ar aduce astfel poziţia externă a ţării într-o postură mai puţin fragilă.
  • Deficitul bugetar va fi de 7% din PIB în 2021 şi va ajunge la 3% în 2024, în marja asumată faţă de Comisia Europeană.