Soția fostului candidat la președinția Federației Române de Fotbal, celebrul fotbalist Marcel Pușcaș, fost director de dezvoltare în cadrul FRF, ar putea fi arestată într-un dosar de corupție instrumentat de DNA.
Potrivit referatului, judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș, de la Tribunalul București, este acuzată de procurorii DNA de luare de mită. În fapt, procurorii rețin că
În contextul judecării unui dosar penal ce privea săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă, inculpata Burlan-Pușcaș Elena, în calitatea menţionată mai sus, a primit, în perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpaţii vizaţi de cercetarea judecătorească (din care doi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat) suma totală de 50.000 euro.
Banii respectivi au fost primiţi de magistrat pentru a dispune faţă de cei doi inculpaţi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a şi întâmplat în perioada 01 octombrie 2009 – 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluţii au fost desfiinţate de instanţa superioară de control judiciar.
În același context, pentru aceeași sumă de bani, printr-o sentinţă din luna februarie 2010, judecătorul Burlan-Pușcaș Elena a pronunţat pedepse cu suspendarea executării față de toţi inculpaţii din dosarul respectiv.
În faza de apel, în luna decembrie 2010, această sentință a fost desființată în parte, Curtea de Apel București pronunțând pedepse cu executare față de autorii infracțiunii de tentativă de omor calificat, aceste pedepse fiind de 8 ani, respectiv 7 ani și 6 luni.
DNA cere Curții de Apel București arestarea judecătoarei care a judecat și dosarul Black Cube.
Elena Burlan Puşcaş este cea care, alături de o altă colega de la TMB Iosefina Parvu, a dispus o hotărâre halucinantă, în 2005, prin care analistul politic Mugur Ciuvica a fost condamnat la plată a 500 milioane de lei vechi către Traian Băsescu, după ce a dezvăluit legăturile fostului preşedinte cu Securitatea dinainte de 1989, scrie Lumea Justiției.
De asemenea, potrivit dezvăluirilor făcute de presă, în anul 2000, judecătoarea Elenă Burlan Puşcaş a fost cercetată de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti pentru abuz în serviciu contra intereselor şi persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor publice, într-un dosar privind modul în care a dobândit parterul unui imobil. Elena Burlan a fost scoasă de sub urmărire penală peste cinci ani.
Aceeaşi Elenă Burlan Puşcaş, în 2011, a fost subiectul unei solicitări adresate Inspecţiei Judiciare de Procurorul General al României de la acea vreme, Laura Kovesi. Mai exact, Kovesi a solicitat Inspecţiei Judiciare să o verifice pe judecătoarea Burlan Puşcaş în vederea sancţionării pentru comiterea abaterii disciplinare de nerespectare a normelor de procedura cu gravă neglijenţă, după ce aceasta a admis, la cererea unui inculpat dintr-un dosar de-al lui Sorin Ovidiu Vinţu, recuzarea din completul de judecată a judecatorei Camelia Bbogdan, pe motiv că se antepronuntase.
Nu în ultimul rând, judecătoarea Elenă Burlan Puşcaş este cea care a dispus arestarea celor doi tineri israelieni în „dosarul Black Cube”. În ultima perioadă ea s-a făcut remarcată prin respingerea pe bandă rulantă a cererilor de ridicare a controlului judiciar formulate de colonelul SRI Daniel Dragomir în “dosarul Black Cube”, cereri care aleatoriu picau la Burlan Puşcaş. Concret, judecătoarea Elenă Burlan Puşcaş a respins nouă cereri ale lui Daniel Dragomir, dintre care şase consecutiv.
Andrei Tudor