- Omul de afaceri a lipsit de la percheziţiile DNA, făcute în propria-i casă
Sorin Strutinsky, om de afaceri din Topul Forbes, acționar la peste 40 de companii, mâna dreaptă a lui Radu Mazăre şi coleg de an cu primarul Constanţei, la Universitatea de Marină Civilă, a absentat de la propriile percheziţii.
Aproape 20 de poliţişti judiciarişti ai DNA au descins, în trei echipe, marţi dimineaţă, la Constanţa, la domiciul lui Sorin Strutinsky, dar şi la firmele de contabilitate care-i gestionează afacerile. Procurorii caută o adevărată reţea de off-shoruri cipriote care ar fi fost folosită în ultimul deceniu de Sorin Strutinsky pentru a „căra” comisioanele pentru afaceri şi terenurile retrocedate ilegal la Constanţa de echipa de la Primăria lui Radu Mazăre. Aceleaşi off-shoruri figurează ca asociate în firme care deţin terenuri puse la dispoziţia investitorilor din judeţul Constanţa, dar sunt implicate și în proiecte finanţate pe bani publici sau europeni. Procurorii DNA susțin, în cererea de autorizare a percheziţiilor că Sorin Strutinsky este intermediarul lui Radu Mazăre la Constanţa.
Dezvoltatorii Constanţei, în portofelul lui Strutinsky! Ce surprize a avut DNA la percheziţii
La percheziţiile de marţi, procurorii DNA au ţintit câteva firme cipriote cu afaceri zdravene în Constanţa. Toate offshorurile sunt controlate direct sau prin intermediari de Strutinsky, susțin anchetatorii.
- Socorota Limited Cipru – În octombrie 2012, Primarul Constanţei a anunţat că unul dintre cei mai importanţi investitori în domeniul hotelier – Hilton – va veni la Constanţa pentru a valorifica o construcţie abandonată de aproape un deceniu în Portul Turistic Constanţa.
„Structura din Portul Tomis, care a fost începută de un investitor italian acum 7 sau 8 ani, care nu a mai fost lăsat de soție să vină în România pentru că avea patru amante și, ca atare, s-au stopat lucrările, a fost preluată de o companie turcească din Cipru și au semnat contractul cu Hilton”, anunţa mândru edilul Constanţei.
Avea şi de ce să afle atât de repede de la investitor informaţiile, pentru că….. În 2005, dezvoltatorii italieni de la Satu&Fase au fost blocaţi de procesele cu constructorii, au abandonat construcţia şi au vândut cu 1,4 milioane de euro către off-shore-ul cipriot Socorota Ltd. Preţul a fost coborât apoi până la 200.000 de euro, printr-un act adiţional, pe motiv că terenurile se aflau în litigiu. Terenul şi scheletul din Portul Tomis au ajuns la SC Astera Consulting SRL, cumpărate apoi cu 420.000 de euro de SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA – deţinută de Gheorghe Valentin Ionescu, fost coleg de facultate cu Radu Mazăre, concesionar al Portului Tomis şi coinculpat în dosarul retrocedărilor. Constanta.ro a scris despre sponsorizări record pe care noii asociaţi ai afacerii din Portul Tomis le-ar fi făcut PDL-ului în campania din 2008, și despre faptul că unul dintre împuterniciţi este chiar soţul unei procuroare DNA Constanţa. În 2012, jumătate din bussines a fost preluat în numele lui Sorin Strutinsky, respins iniţial de RECOM din cauza cazierului fiscal, ca reprezentant al Perceptual Intertrade Ltd la SC Astera Consulting SRL. Toate documentele acestor tranzacţii au fost traduse la cabinetul soţiei viceprimarului Constanţei, Decebal Făgădău.
- Lipovo Consulting Limited Cipru – a preluat creanţele Fin.Co.Ge.Ro, investitorul italian care a concesionat, în 1999, mai mult de şase hectare în cartierul Faleză Nord al Constanţei, pentru a contrui un ansamblu vile, un hotel de 10 etaje, un turn cu 12 etaje, 2 turnuri cu 14 etaje şi 2 turnuri cu 16 etaje. Acelaşi investitor are de primit de la Primăria condusă de Radu Mazăre despăgubiri de 14 milioane de euro pentru aducţiunile de apă şi infrastructura contruită pe cheltuiala proprie. Votul s-a dat în Consiliul Local Constanţa pe 4 aprilie 2014. Proiectele Fin.co.ge.ro au fost blocate de Primăria Constanţa, iar dezvoltatorul italian a câştigat numeroase procese împotriva autorităţilor locale, până la fuziunea cu Lipovo Consulting Limited. Fin.co.ge.ro şi-a schimbat în 2008 numele în SC Alba imobiliare SRL şi a cooptat în asociere cu 50% firma cipriotă. Iar în 2009 apare un alt asociat „luxemburghez” – SC Mamaia SA – iar cei 2 noi asociaţi s-au obligat să achite câte un milion de euro în termen de un an pentru stingerea datoriei către Fin.co.ge.ro.
- Willridge Consulting Limited Cipru – Este asociată în Compania de Servicii şi Consultanţă SRL, firma care a devenit proprietarul a 4,5 hectare de teren retrocedat pe malul Portului Constanţa, pe schema deja clasică. Primăria Constanţa nu a dat vreun răspuns din 2001 până în 2004 lui Cecil Popa, care notificase Primăria pentru retrocedarea unui hectar în Suburbiile Anadalchioi, devenite cartier de blocuri muncitoreşti în Constanţa. După moartea moştenitorului, SC. Holland Development a convins-o pe soţie să-i cesioneze drepturile, vândute apoi către S.C. Compania de Servicii şi Consultanţă S.A. Pe baza unei expertize, aceasta din urmă a fost împroprietărită de administraţia Mazăre cu 4,5 hectare, în loc de 1, şi nu la marginea Constanţei, ci pe faleza Portului Constanţa. Compania de Servicii şi Consultanţă a vândut terenul la un preţ dublu, câteva luni mai târziu, către Harborside Imobiliare, care le-a pus la dispoziţie unui investitor. Proiectul anunţat iniţial pentru acest teren a fost Trident Plaza Mall, pentru ca la scurt timp să apară o altă denumire pe panoul de construcţie: World Trade Center Constanţa – The New City Center. Lucrările au fost blocate timp de trei ani de expertize, întrucât lucrările de proastă calitate făcuseră ca pamântul să se prăbuşească sub presiunea blocurilor vechi din vecinătate.
- Masterjob Limited Cipru – asociată în proiectul mallu-lui Trident Plaza, devenit ulterior World Trade Center Constanţa – The New City Center – dezvoltat iniţial de Fondul de Investiţii Imoaeast. Asociată şi în SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, firmă administrată de Gheorghe Valentin Ionescu, inculpat în dosarul retrocedărilor.
- Guillin Investements Limited Cipru – a fondat SC Habitat şi Ambient SA, alături de același fost coleg de facultate al primarului Mazăre, Gheorghe Valentin Ionescu. SC Habitat şi Ambient SA este acum deţinătorul unor importe suprafeţe în zona care face obiectul unei investiţii de 10 milioane din fonduri europene, respectiv Şoseaua de Coastă. Radu Mazăre a solicitat, în 2010, acordul de mediu pentru proiectul amenajare integrată a zonei de acces în Portul Turistic Tomis şi plaja Modern – însă directorul Agenţiei Judeţene de Protecţia a Mediului de la acea vreme a blocat cererea, în lipsa unul Plan Urbanistic Zonal care să determine proprietăţile. Preşedintele AJPMC a fost trimis, la scurt timp după aceasta, în judecată, pentru luare de mită, de soţia unui angajat al SC Habitat şi Ambient SA, procuror, la acea vreme, la DNA Constanţa.
- Talmage Overseas LTD Cipru – deţine un pachet de 20% din firma City Park Management SRL care are un contract pentru administrarea City Park Mall of Constanța, investiţia lui Elan Schartzenberg. Firma cipriotă este asociată la SC New Home Construct SRL (Mihai-Sergiu Ceacîreanu fondator, inculpat în retrocedări, asociat în firma SC Marca Telecom SRL care realibitează pe 4.380.000 lei Policlinica 2, de stat) şi SC Pozitron Medical Investigation (care a concesionat, anul trecut, ca unic ofertant, pentru 115.500.000 lei, serviciile de imagistică medicală de la Spitalul Judeţean Constanţa). Pozitron Medical Investigation deţine şi clinica Pozimed, care funcţionează în fostul sediul al PSD Constanţa.
Portretul „cipriotului” Strutinsky
Botoşăneanul Sorin Strutinsky are 47 de ani şi a fost coleg cu Radu Mazăre la Universitatea de Marină Civilă, specializarea Eletrotehnică, numai că a absolvit-o cinci ani mai târziu decât primarul Constanţei. Sorin Strutinsky este preşedintele Clubului de Volei Municipal, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Volei, preşedinte al filialei constănţene a UGIR-1903.
A început ca acţionar la Neptun TV, alături de foştii colegi de la Institut, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, jurnaliști atunci. A absorbit SOTI TV, înfiinţată din donaţiile familiei Raţiu după Revoluţie. Prin intermediul trustului Conpress, extins în ultimii ani şi în trei judeţe din Moldova, Sorin Strutinsky s-a transformat din datornic către Primăria Constanţa (înainte ca Radu Mazăre să preia frâiele), în salvatorului lanţului de distribuţie a presei din România – RODIPET, prin firma Tutun şi Ziare, aşa cum l-a prezentat chiar preşedintele AVAS în urmă cu câteva luni.
Pe lângă numeroasele firme cipriote, Sorin Strutinsky apare cu numele său și în societăți şi căsuţe poştale din Insulele Virgine şi Antilele Olandeze, zone încă inaccesibile procurorilor români.
Societatea Academică Română s-a judecat cu Radu Mazăre și Primăria Constanței timp de trei ani ca să afle, pe legea liberului acces la informaţiile de interes public, datele contractelor încheiate începând din 2008 cu SC CONPRESS HOLDING SRL (624.960 lei fără TVA), POMACOST SA ( răsaduri de 528.536,16 lei fără TVA), SC SOTI CABLE NEPTUN (publicitate de 2.698.076 lei fără TVA), SC TELEGRAF ADVERTISING SRL (publicitate de 3.697.479 lei fără TVA), MOBITOM SA (mobilier locuri de joacă de 500.000 lei, teren de sport 30.000 lei). Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au fost asociaţi în firmele menţionate până la câştigarea funcţiilor publice, dar mai apar asociaţi și în Sigma Trading şi Xenoti SRL – deţinătoare a 3 hoteluri.
Ioana Theodoru