Deși nu a curățat zilnic sau ori de câte ori era nevoie toaletele ecologice din parcuri, așa cum prevede contractul încheiat în 2012, omul de afaceri Andrei Popovici, continuă să încaseze milioane de euro din bugetul Capitalei. Mare parte din bani au fost achitați pentru curățarea toaletelor ecologice, lucru care s-a întâmplat foarte rar sau deloc.
Firma omului de afaceri Andrei Popovici, SC Comex Rom SRL, a fost aleasă de municipalitate în 2012 să monteze și să curețe toaletele ecologice mobile și cele automate din Capitală în următorii patru ani. După primul an, 2013, în care pe hârtie figurează că a montat 527 de toalete ecologice mobile și 43 de toalete automate, firma a încasat aproximativ 11,5 milioane de lei, adică aproximativ 2,5 milioane de euro. Asta chiar dacă nu a montat fizic atâtea toalete, cele existente, mai ales cele automate, se defectează des, nu sunt dotate cu hârtie sau apă, iar multe din cele mobile sunt infecte, deși ele trebuie curățate „ori de câte ori este nevoie”, potrivit contractului parafat cu acordul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Contract ambigu de 17 milioane de euro
Cert este că omul de afaceri Andrei Popovici, este obligat în cei patru ani să monteze, pentru a încasa maxim 62.112.050 lei (fără TVA), adică aproximativ 17 milioane de euro, minim 20 toalete automate racordabile, respectiv maxim 100 de asemenea toalete. Totodată, în acordul-cadru este prevăzut că trebuie montate minim 10 bucăți de toalete mobile pentru persoane cu dizabilităţi fizice, respectiv maxim 50 de bucăți, şi minim 110 bucăți toalete ecologice mobile amplasate permanent, respectiv maxim 550 bucăți.
Cu alte cuvinte, cei 17 milioane de euro, bani proveniți din bugetul Capitalei, pot fi achitați și dacă pe stradă ar fi doar 20 de toalete automate, 10 toalete mobile pentru persoanele cu dizabilități și 110 toalete ecologice mobile.
Cum trebuie să arate o toaletă ecologică
Spălată cu jet sub presiune pe interior și exterior, să fie curățată cu produse dezinfectante ori de câte ori este nevoie, podeaua și toaleta trebuie să fie curată, iar în interior să existe hârtie igenică. Totodată, toaleta trebuie vidanjată ori de câte ori este nevoie sau cel puțin zilnic.
Totodată, toaletele automate trebuie să fie încălzite, să aibă săpun, apă și hârtie igenică și să funcționeze non-stop. Nici în cazul celor mobile, nici în cazul celor automate, nu se respectă cerințele din contractul semnat cu municipalitatea.
Alexandru Maghiar