Riscurile tehnologiei IT sunt neglijate, în comparație cu tendința globală
Riscul de credit este perceput ca fiind principala ameninţare pentru sistemul bancar autohton de către bancherii români, potrivit sondajului Romania Banking Banana Skins, realizat de compania de consultanță PwC şi de think-tank-ul CSFI.
În topul îngrijorărilor mai apar riscul macro-economic şi cel al instrumentelor financiare derivate.
”Pe măsură ce rata creditelor neperformante continuă să crească, ajungând la peste 22% în primul trimestru din 2014, mulţi bancheri români sunt preocupaţi de calitatea portofoliului lor de credite, precum şi de disponibilitatea capitalului, de vreme ce instituțiile de credit pot fi nevoite să ceară acţionarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudenţiale ale Băncii Naţionale a României”, a declarat Paul Facer, partener în PwC România, potrivit unui comunicat al companiei.
Riscul de lichiditate s-a estompat pe măsură ce bancherii locali au văzut că Banca Naţională a furnizat suficientă lichiditate în piaţă şi a micşorat treptat rezervele minime obligatorii. În urmă cu doi ani, acest risc era perceput foarte acut.
La nivel global, supra-reglementarea şi riscul ingerinţei politice sunt pe primele locuri în topul riscurilor percepute de către bancheri.
”Cel mai ridicat nivel de îngrijorare privind ingerinţa politică este înregistrat în Europa, acolo unde au fost propuse şi adoptate mai multe măsuri, atât la nivel comunitar, cât şi naţional, pentru a face băncile mai sigure”, potrivit comunicatului citat.
Sondajul global arată că preocupările majore exprimate în ediţiile precedente privind disponibilitatea capitalului, lichiditate, calitatea portofoliilor de credite şi instrumentele financiare exotice au început să se diminueze. Rămân îngrijorări privind stabilitatea din Zona Euro și a ritmului de creştere din pieţele emergente.
O diferenţă clară între sondajul din România şi cel global a fost nivelul redus de preocupare al bancherilor români cu privire la riscurile tehnologice şi criminalitatea informatică.
Sondajul se bazează pe răspunsurile a peste 650 de bancheri, reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare şi observatori ai sectorului bancar din 59 de ţări, dintre care 10 respondenţi din România.
V.B.