7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:35
No menu items!

Sondaj: Oamenii de afaceri din Moldova nu mai așteaptă ajutor de la București

spot_img

Cele mai mari nemulțumiri țin de birocrație, legislație și taxare

birocratie

Mai puțin de 30% dintre antreprenorii și managerii din regiunea Moldova mai au astăzi așteptări mari și foarte mari din partea administrației centrale pentru sprijinirea economiei locale, potrivit unui sondaj de opinie realizat de platforma de afaceri Business Days România.

De asemenea, 22% din cei intervievați au așteptări foarte mici de la cei care conduc destinele României la nivel național.

”Una dintre cele mai mari provocări ale celor care investesc în regiunea Moldova o reprezintă lipsa infrastructurii de transport și logistice – peste 63% dintre cei chestionați indicând acest neajuns”, se arată într-un comunicat de presă.

Alte probleme majore identificate sunt:

  • birocrația excesivă – 73%;
  • lipsa de predictibilitate legislativă – 66%;
  • sistemul de taxare – 64%;
  • neseriozitatea partenerilor de afaceri – doar 17%;
  • termenele de plată strânse oferite de furnizori – 12%;
  • concurența din domeniu – 7%.

Printre cele mai importante obstacole în calea investitorilor și potențialilor lor parteneri de afaceri care are dori să se extindă în regiunea Moldova, se regăsesc lipsa infrastructurii, a unor rute de transport rutier, feroviar și aerian menite să conecteze această zonă de restul țării, dar și al Europei, lipsa unei deschideri la nivel național față de afacerile din estul României, precum și inexistența unor politici naționale și a unor măsuri adecvate care ar putea să stimuleze în mod real investițiile, susținute de factorii de decizie locali.

Antreprenorii și managerii chestionați susțin că principalele domenii în care regiunea Moldova poate performa sunt IT (74%), agricultură (64%), software (48%), turism (47%) și servicii (45%).

Studiul ”Nevoi, probleme și provocări ale mediului de afaceri din regiunea de est a României” a fost realizat în luna mai, pe un eșantion reprezentativ de 156 de antreprenori și manageri din județele Iași, Neamț, Suceava, Bacău și Galați. Din aceștia, 60% sunt acționari sau manageri în companii cu o cifră de afaceri de până la 1 milion de euro, iar 22% – între 1 și 10 milioane de euro.