Majoritatea britanicilor îi consideră bineveniți pe românii și bulgarii care vor ajunge pe insulă după 1 ianuarie, dacă muncesc și se integrează, potrivit unui sondaj citat de publicația The Guardian.
De la 1 ianuarie, restricțiile aplicate pe piața muncii pentru români și bulgari vor fi ridicate, ca urmare a finalizării perioadei de tranziție de după aderarea la UE în 2007. Guvernul de la Londra se teme că românii și bulgarii vor veni în număr mare după 1 ianuarie, încercând să profite de sistemul de alocații sociale și indemnizații de șomaj.
De altfel, Guvernul Cameron a încercat să obțină în Consiliul European amânarea ridicării restricțiilor, fără succes însă. Pasul următor a fost instituirea unor proceduri mai stricte pentru cei care vor să beneficieze de sistemul de asigurări sociale.
Sondajul realizat de compania Ipsos Mori pentru ONG-ul British Future arată că 68% dintre britanici sprijină dreptul est-europenilor de a trăi și munci în Marea Britanie. Pentru segmentul de vârstă 35-44 de ani, indicele este 72%.
Doar 24% dintre britanici cred că prioritatea Guvernului ar trebui să fie păstrarea Marii Britanii în UE și schimbarea sistemului de libertate de mișcare a persoanelor.
26% au afirmat că Marea Britanie ar trebui să iasă din UE dacă nu se pune capăt fluxului de forță de muncă dinspre alte state UE.
Solicitați să numească ce anume ar trebui să facă est-europenii pentru a fi acceptați, britanicii au numit învățarea limbii engleze (69%) și găsirea unui loc de muncă și plata taxelor (64%).
Sunder Katwala, director al British Future, a afirmat că britanicii preferă ca românii și bulgarii să vină să muncească și să acceseze beneficii sociale doar după ce au contribuit la acest sistem, decât să modifice principiul UE al liberei circulații sau să iasă din UE.
Vlad Bârleanu