2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:46
No menu items!

Sondaj: Fiscalitatea și angajații calificați rămân cele mai mari probleme pentru mediul de afaceri

spot_img

Fiscalitatea rămâne principala problemă pentru 23% din reprezentanții mediului de afaceri din România, dar aceasta are o scădere semnificativă statistic în raport cu 2015 (-15pp), potrivit unui studiu lansat miercuri de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Următoarele probleme identificate sunt disponibilitatea de personal calificat (19%, +9 pp) și concurența de pe piață (17%, +8 pp).

Studiul a fost realizat de TNS România pe un eşantion de 500 de firme de la nivelul întregii ţări.

Alte concluzii ale sondajului:

  • 36% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaților, iar 68% declară că personalul calificat a fost principala categorie afectată.
  • A crescut proporția celor care văd în companiile străine / multinaționale un competitor al afacerii lor, de la 45% la 61%.
  • Principalele măsuri economice care ar conduce la îmbunătățirea activitatii economicea companiilor din România sunt reducerea fiscalității (49%), birocrației (14%), facilitarea obținerii de fonduri europene (9%) și reducerea
  • TVA-ului/simplificarea procedurilor de returnare a TVA (9%).
  • În 2015, costul forței de muncă (+8 pp), cifra de afaceri (+7 pp) și profitul net după impozitare (+5 pp) sunt indicatorii care au avut o creștere semnificativă comparativ cu 2014, în timp ce costurile materiale (energie, materie primă etc.) au rămas neschimbate (+6 pp).
  • În 2015, situația economică generală a companiei s-a îmbunătățit (+6 pp vs 2014), băncile au avut o mai mare deschidere spre creditare (+10ppvs2014), iar vânzarile companiei au crescut ușor (+4pp).
  • Comparativ cu așteptările din anul 2015, în 2016 companiile se așteaptă ca cifra de afaceri să crească (+5pp), dar, în același timp, se așteaptă ca numărul angajaților să ramână constant.
  • DNA, ITM și CCIR sunt instituțiile cu cel mai ridicat nivel de încredere în rândul companiilor din România.
  • Accesarea fondurilor europene, în general obținerea avizelor și autorizațiilor, dar și deblocarea/ridicarea popririlor conturilor bancare sunt cele mai dificile interacțiuni cu instituțiile statului, acestea înregistrând creșteri semnificative comparativ cu 2015, +20pp respectiv +10pp, și +5pp.
  • 48% dintre companii declară ca interacțiunea cu instituțiile statului consumă foarte mult timp (un procent ușor mai ridicat comparativ cu 2015 +4pp), în timp ce 5% declară contrariul. Activitatea organelor de control este percepută ca fiind incorectă și neprofesionistă de către 13% dintre cei intervievați, procent ușor mai ridicat vs 2015 (+3pp).
  • 75% dintre companii apreciază reducerea impozitului pe dividende ca fiind o măsură cu un efect pozitiv asupra companiei, în vreme ce în cazul a 35% taxa pe mijloacele fixe a avut efecte negative.
  • 36% dintre agenții economici intervievați au participat la licitațiile publice. Dintre cei care au participat, 34% consideră caietul de sarcini ca fiind făcut în avantajul anumitor companii.
  • 44% din mediul de afaceri percepe ca fiind mai redusă corupția din administrația publică decat cea de acum 2 ani.

coruptie