6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:33
No menu items!

Sondaj BNR: Cererea slabă afectează industria și construcțiile. Se pregătesc concedieri

spot_img

Sondaj BNR: Cererea slabă afectează industria și construcțiile. Se pregătesc concedieri

Construcțiile și industria vor fi afectate în luna august de cererea scăzută, iar managerii din cele două sectoare anticipează o scădere a numărului de salariați, se arată în cel mai recent Buletin de Conjunctură al BNR. Influențe negative asupra celor două domenii vor avea și dobânzile bancare ridicate, dar și evoluția cursului de schimb sau dificultățile de procurare a materiei prime.

”Cererea insuficientă continuă să exercite un efect nefavorabil asupra activității celor două sectoare economice, acest factor fiind invocat de aproximativ 46% din totalul managerilor din industrie și respectiv peste 53% din numărul operatorilor din construcții”, se arată în Buletinul băncii centrale.

Potrivit aceluiași document, blocajul financiar este resimțit de peste jumătate din numărul total al respondenților din construcții și, în proporție de aproximativ 9%, de operatorii industriali. ”Influențe negative, de amplitutide relativ scăzută, vor exercita ratele înalte ale dobânzilor bancare și evoluția cursului de schimb al monedei naționale”, se precizează în documentul BNR.

În privința industriei, nu toate sectoarele se vor confrunta cu o scădere a producției. Astfel, perspective optimiste sunt în industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a cărbunelui și tratare a combustibililor nucleari, unde este posibilă reluarea traiectoriei ascendente.

Evoluții similare sunt așteptate și în industria de mijloace ale tehnicii de calcul și aparate radio-TV, pentru care se întrevede creșterea în continuare a producției, deși într-un ritm mai atenuat față de luna iulie.

La polul opus, perspective pesimiste sunt în industria chimică, de prelucrare a cauciucului și a maselor plastice și în industria metalurgică, a construcțiilor metalice și a produselor din metal, dar și în subsectorul extractiv.

În privința exporturilor, managerii chestionați de BNR se așteaptă ca cererea externă să se tempereze. ”În structură, evoluția va fi imprimată în principal de modificarea traiectoriei din industria mijloacelor de transport și din industria textilă, de confecții, pielărie și încălțăminte”, arată BNR.

Dimpotrivă, creșterea cererii pentru export este anticipată de operatorii din industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a cărbunelui și tratare a combustibililor nucleari, industria de prelucrare a lemnului și din industria de mijloace ale tehnicii de calcul și aparate radio-TV.

”În luna august, atât operatorii din industrie, cât și cei din construcții vor efectua noi disponibilizări de personal (…) Nu vor efectua modificări ale acestui indicator circa 70% din respondenții din industrie și 52% din numărul total al operatorilor din construcții”, arată BNR.

Disponibilizări de personal sunt anticipate în activitatea de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice şi termice, a gazelor şi a apei calde şi în subsectorul extractiv, dar şi în industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a cărbunelui şi tratare a combustibililor nucleari, precum şi în activitatea de tipărire şi reproducere pe suporţi a înregistrărilor.

Angajări de personal sunt mai probabile în industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV. În celelalte ramuri industriale, modificările numărului de salariaţi vor fi marginale.

România a înregistrat, în luna iunie a acestui an, cea mai mare scădere a producției în construcții din rândul statelor UE, arată datele biroului european de statistică Eurostat. Astfel, declinul față de luna mai a fost de 2,4%, iar față de aceeași lună a anului trecut – de aproape 4%.

Cosmina Croitoru