5.3 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 5:52
No menu items!

Sonda Parker lansată de NASA în urmă cu trei ani, a ajuns în atmosfera Soarelui

spot_img

Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) anunță că sonda Parker a explorat, în premieră, o zonă necunoscută a Soarelui, plonjând prin atmosfera acestuia. Oamenii de știință au anunțat evenimentul în cadrul unei întâlniri a Uniunii Americane de Geofizică.

„Este incredibil! Sonda Parker atinge Soarele. Acesta este un vis devenit realitate. Unul dintre obiectivele majore pentru misiunea Sondei Parker este să treacă prin corona solară și exact asta facem acum.

Două dintre cele mai provocatoare mistere din astrofizică au loc într-o regiune pe care o numim corona solară”, spune dr. Nour Raouafi, cercetător Parker Solar Probe.

Sonda Parker a fost lansată în spațiu în urmă cu trei ani, iar în aprilie 2018, în timpul celui de-al optulea zbor în jurul Soarelui, aceasta a pătruns în atmosfera delicată a stelei, numită și coroană.

Corona solară este mult mai fierbinte decât suprața soarelui: ajunge până la 1 milion de grade Kelvin, dar Parker are un sistem de protecție special, care împiedică să fie distrusă de  temperatura uriașă.

Pe parcursul următorilor ani, Parker va continua să caute după indicii în timp ce explorează soarele, singura stea pe care o putea studia îndeaproape.

Soarele este și singura stea cunoscută care poate să sprijine viața, așa că înțelegerea ei este critică în timp ce căutăm semne de viață dincolo de sistemul nostru solar.

„Seria de misiuni, care și-a propus o privire în detaliu a sistemului solar, implică obiecte create de mâna omului. De la sonda Parker, ce s-a aproapiat cel mai mult de Soare, pâna la Voyager 1 și 2, care se află la cea mai mare distanța față de Pământ, în spațiul interstelar.

Împreună, aceste misiuni ne ajută înțelegem totul, de la fizica de bază a Soarelui, până la modul în care vântul solar accelerează și suflă prin sistemul solar, interacționând cu Pământul și cu alte planete, sateliți din spațiu sau tehnologii de pe planeta noastră”, explică Kelly Korreck, om de știință.

Pe lângă toate realizările, sonda NASA oferă o înțelegere și asupra fenomenelor stelare, nu doar asupra celor solare.

„Parker ne ajută să învățăm despre procesele și caracteristicile Soarelui, ne ajută să înțelegem impactul sistemelor solare asupra Pământului. În plus, ele sunt elemente cheie pentru înțelegerea modului în care alte stele ar putea oferi viață în alte sisteme”, încheie Kelly Korreck.

Următoarea cea mai apropiată călătorie de Soare va avea loc în ianuarie 2022, iar până în 2025, Parker ar trebui să pătrundă la o distanță de două ori mai mică, față de cea din prezent, adică la aproximativ 4 milioane de mile de centrul Soarelui.