-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:24
No menu items!

„Șomaj” de europarlamentar. Câți bani iau politicienii români care nu au mai prins un loc în PE

spot_img

Politicienii români care nu au mai prins un loc în Parlamentul European în urma alegerilor din iunie vor beneficia de o indemnizaţie de până la 8.000 de euro/lună. În plus, la vârsta de pensionare vor va avea şi o pensie de 1.700 de euro.

Cei care nu au mai prins un loc în Parlamentul European primesc o indemnizaţie de tranziţie. Această indemnizaţie de tranziţie echivalează cu salariul pe care l-au avut în perioada mandatului, adică aproximativ 8.000 de euro.

Banii pot fi primiţi pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 24 de luni.

Cei care au avut un mandat de europarlamentar primesc bani de la PE timp de cinci luni. Suma totală echivalează cu 40.000 de euro.

Cei care au avut două mandate în PE primesc aproximativ 80.000 de euro în total.

Acest drept nu există în cazul în care un deputat este învestit cu un mandat în alt parlament sau exercită o funcție publică.

Deputații europeni sunt eligibili pentru pensie la vârsta de 63 de ani. După un mandat de cinci ani, un europarlamentar poate să primească 1.700 de euro pensie lunară. Cu cât a stat mai mulți ani în PE, cu atât și valoarea pensiei este mai mare, arată Antena 3 CNN.

Pensiile  europarlamentarilor sunt plătite din bugetul UE, adică din contribuțiile statelor membre.

În cazul comisariilor, beneficiile sunt şi mai mari: aceştia câştigă aproape 250.000 de euro pe an. După ce pleacă din funcţie, primesc 40% – 65% din salariul lunar de la Comisia Europeană pe o perioadă care se poate întinde până la doi ani, în funcţie de cât de mult timp şi-au petrecut în slujba forului european.

Spre exemplu, un fost comisar care nu mai prinde un mandat poate să primească indemnizaţia de tranziţie de până la 13.000 de euro pe lună.

                                                                                                             Adina Bucur