8.7 C
București
vineri, 20 decembrie 2024 - 16:05
No menu items!

Soluția PSD pentru facturile uriașe: plafonarea prețului la energie

spot_img

PSD va depune, zilele acestea, în Parlament, un proiect de lege prin care propune un set de măsuri pentru reducerea costurilor uriașe la energie, reflectate în facturile românilor. Proiectul prevede, ca o primă măsură temporară, plafonarea prețului la energie. Anunțul a fost făcut, miercuri, într-o conferință de presă, de fostul premier Mihai Tudose, europarlamentar și vicepreședinte PSD. 

„PSD va depune astăzi sau mâine în Parlament un proiect de lege privind plafonarea prețului la energie în România. În momentul intrării în vigoare a legii, va fi creat un Fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori. Contul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte, și o parte, de către sumele luate de la producătorii de energie – 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenția guvernului că aceasta este o soluție temporară, o soluție la adăpostul căreia guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă. 

În fapt, au lăsat piața liberă exact în cel mai prost moment cu putință, momentul în care producția este mult sub necesar. Și atunci, ca orice piață, a luat-o razna, bătaia fiind pe materia primă. Atragem atenția la modul cel mai serios că, dacă în câteva luni, guvernul nu se va apuca de investiții: să redeschidă Complexul Energetic Mintia, care produce 1.200 MW, Iernutul, să facă investiții în Tarnița Lăpuștești, atragem atenția, de asemenea, că, la anul, din câte știm noi – nu știm ce politică are guvernul – dar ar trebui să intre în revizie cele două grupuri de la centrala nucleară, deficitul de energie va fi cu atât mai mare”, a spus Mihai Tudose. 

Potrivit acestuia, nu există o soluție miraculoasă prin care, peste noapte, să îndrepte aceste lucruri. Soluțiile trebuiau deja implementate de către Guvern. „Este târziu, dar este al 12-lea ceas. Dacă și acum vor scăpa din mână lucrurile, ele vor avea efecte în economie pe ani de zile, fiindcă toate produsele finite și subprodusele vor îngloba prețul acesta mărit al energiei, se va rostogoli, va crea acel efect de bulgăre de zăpadă, iar tot ce înseamnă producție românească va ieși din zona de competitivitate și produsele de strictă necesitate vor nenoroci efectiv viața de zi cu zi a românilora”, adăugat fostul premier.

Mihai Tudose: „Nivelul de trai scade, nu este nicidecum waw, nu-l plimbă Superman printre blocuri”

Mihai Tudose a continuat ironic la adresa lui Florin Cîțu: „Și așa nivelul de trai scade, nu este nicidecum waw, nu-l plimbă Superman printre blocuri, viața e din ce în ce mai grea și mai scumpă. Au la-ndemână câteva luni să regleze aceste lucruri”, a adăugat fostul premier. 

Fostul premier a explicat că proiectul de lege – pentru dezbaterea și adoptarea rapidă a căruia PSD invită la masa discuțiilor toate partidele politice – conține un pachet de măsuri aplicat deja în alte state europene. „Fără o intervenție rapidă a statului, facturile vor crește cu 40-50 la sută, ceea ce este un dezastru. Se poate reduce TVA, se poate ca statul să preia povara certificatelor verzi nou introduse, să luăm din profitul nesimțit al unor companii. Dar repet, tot ce propunem acum reprezintă măsuri temporare. Pe termen lung, România trebuie să-și refacă securitatea energetică. (…)Este un proiect de lege, dar le dăm și noi o soluție, invităm toate partidele să colaborăm, dar asta e tot ceea ce poate face PSD din opoziție. Pentru că toate celelalte măsuri, legate de investiții, de refacerea securității energetice a României țin de Guvern„, a completat Mihai Tudose, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor. 

Întrebat de un eventual „blat” al PSD cu PNL în cazul moțiunii depuse de USR PLUS, Mihai Tudose a argumentat: „Vi se pare  tot ce facem e blat, nu? Noi vrem anticipate, vrem  plece acasă toți, nu vrem ca mâine  plece Cîțu și  se împace. Au fost toți părtașitoți. Asta e politica PNL, asta e politica USR, nu sunt îngerașiVa dau o veste proastă: din 2015, PSD nu a avut nici măcar o zi Ministerul Energiei. (…)Nu au fost investiții în energie din 2015, dar au închis ei acum 1.200 MW, au închis centrala de la Mintia, au închis tot. E atentat la siguranța națională. (…) Să-i spună cineva lui Cîțu că Germania tocmai construiește o centrală pe huilă, că Polonia și-a negociat consumul de genul acesta de combustibili fosili până în 2050. Dar țările acestea au guverne, noi avem Superman care e wow printre blocuri sau dansează în curtea școlii„, a conchis Mihai Tudose. 

Raluca Dan