5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:22
No menu items!

Soluția Ciucă-Ciolacu va fi aplicată în Bulgaria: ”Rotativă” între populari și progresiști

spot_img

Blocajul politic din Bulgaria ar putea fi rezolvat în curând prin aplicarea soluției românești ”rotativa guvernamentală”.

Maria Gabriel, din partea alianței GERB-UDF, și Nikolai Denkov, din partea alianței CC-DB, au anunțat luni, într-o conferință de presă, că vor face împreună un guvern de mare coaliție, care va presupune schimbarea prim-ministrului, potrivit agenției BTA.

Maria Gabriel, care s-a suspendat din calitatea de comisar european, și-a depus luni mandatul de prim-ministru propus, după ce a eșuat în încercarea de a strange o majoritate guvernamentală. Soluția rotativei va fi aplicată la primirea unui nou mandat din partea președintelui Rumen Radev.

Reprezentanții celor două alianțe au declarat că Denkov va fi prim-ministru pentru primele nouă luni, în timp ce Maria Gabriel va fi viceprim-ministru și ministru de Externe. Ulterior, Maria Gabriel va prelua funcția de prim-ministru pentru alte nouă luni. Astfel, înțelegerea este pe un orizont de un an și jumătate, după care vor avea loc alte alegeri.

CC-DB a anunțat că va propune un guvern care poate implementa reforme constituționale și reforme judiciare, care să permită inclusiv aderarea la Spațiul Schengen.

Bulgaria se află într-un blocaj politic după alegerile din 2 aprilie, care au plasat pe primele două locuri cele două alianțe, aflate pe poziții radical opuse în ultimii ani:

  • GERB – SDS – alianța condusă de fostul premier Boiko Borisov, afiliată Partidului Popular European – 26,5%;
  • ”Continuăm Schimbarea” / Bulgaria Democrată (CC-DB) – alianța condusă de fostul prim-ministru Kiril Petkov, apropiată de Renew Europe – 24,5%.

Acesta a fost al cincilea rând de alegeri parlamentare în ultimii doi ani, astfel încât există o presiune socială foarte mare pe clasa politică pentru a forma un guvern stabil și legitimat în Parlament. Aceste scrutinuri au dus la creșterea constantă a partidelor extremiste și populiste. La alegerile din 2 aprilie, partidul Vazrajdane (Renașterea), formațiune cu discurs anti-UE, anti-NATO și pro-Rusia, a luat 14,1% și a devenit a treia forță politică.

V.B.