Soleanca este o ciorbă de afumătură, pe care o puteți servi în restaurantele cu specific moldovenesc sau basarabean. Se poate pregăti dintr-un singur tip de afumătură sau din mai multe. De regulă, se prepară din afumătura rămasă după Crăciun. Ce face diferența între o ciorbă românească și soleanca este faptul că aceasta din urmă se acrește cu castraveți murați
Ingrediente:
- 150 gr afumătură,
- 1 ceapă medie,
- 200 grame țelină,
- 1 morcov,
- 2 cartofi,
- 100 grame mazăre,
- 3 linguri suc de roșii (sau bulion),
- 3 castraveți murați,
- 2 linguri ulei,
- mărar și pătrunjel,
- sare și piper.
Mod de preparare:
Ceapă se toacă mărunt și se sotează în ulei. După ce devine sticloasă, se adaugă sucul de roșii.
Afumătura se taie fâșii și se adaugă peste ceapa călită.
După ce s-a strâns puțin, se adaugă apă și se lasă să dea în clocot, apoi se adaugă țelina și morcovul tăiate cubulețe.
Se lasă să fiarbă 10-15 minute, apoi se adaugă cartofii.
Între timp, castraveții se trec printr-un jet de apă rece, apoi se taie fie în fâșii, fie felii.
După ce s-au fiert cartofii, se adauga mazărea, mărarul, pătrunjelul și castraveții. Nu se lasă mai mult de 10 minute, pentru a evita sfărâmarea castraveților.
Se servește caldă, simplă, sau opțional puteți adăuga ou fiert și măsline.