4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:59
No menu items!

Soldați ucraineni bătuți cu brutalitate și castrați cu un cuțit de către forțele ruse

spot_img

Un psiholog ucrainean a descris ororile prin care au fost forțați să treacă pacienții ei într-un nou raport care detaliază impactul violenței sexuale împotriva bărbaților, în războiul din Ucraina, informează Businessinsider.

Doi soldați ucraineni, care fuseseră prizonieri în captivitatea rusă au fost îndrumați către psihologul Anzhelika Yatsenko, în vârstă de 41 de ani, după ce au fost eliberați într-un schimb de prizonieri, a relatat Christina Lamb, corespondentul șef al The Sunday Times.

Soldații s-au chinuit să-i spună psihologului lor, care este specializat în tineri cu probleme, ce s-a întâmplat cu ei. Când Yatsenko, care lucrează în Poltava, a aflat în sfârșit ce s-a întâmplat cu cei doi tineri luptători care au fost castrați, ea a spus că este atât de oribil încât s-a străduit să acționeze profesional, a raportat The Times.

„Știam din cazurile anterioare că probabil fuseseră torturați”, a spus Yatsenko. „Ca o persoană care primește cele mai grele cazuri, mai ales bărbați sub 35 de ani, este foarte greu să mă surprind.”

Dar când luptătorii, în vârstă de 25 și 28 de ani, i-au povestit ce au trăit, a fost „prima dată când m-am comportat nu ca un psiholog profesionist”.

„Nu am auzit niciodată ceva atât de oribil. Le-am spus că am nevoie de baie și am mers și am plâns. Nu am vrut să vadă, deoarece ar putea crede că nu există nicio speranță”, a spus ea pentru The Times.

Cei doi soldați fuseseră bătuți cu brutalitate, iar rușii beți i-au castrat cu un cuțit în timp ce erau întemnițați – la vremea aceea, ei credeau că ar putea muri. După întoarcerea lor, s-au sinucis, a raportat The Times.

Tortura nu are doar o taxă fizică, Yatsenko, ci și efectul psihologic dureros de a nu mai putea fi activ sexual.

Experiența prizonierilor de război torturați evidențiază un aspect adesea minimizat al cruzimii de război. În timp ce violența sexuală împotriva femeilor și fetelor este acoperită pe scară largă în contextul războiului, violența sexuală împotriva bărbaților este mai puțin bine documentată.

De ambele părți ale conflictului, prizonierii de război s-au confruntat cu condiții violente și inumane – unii pot echivala cu crime de război, a constatat recent ONU.

Povestea tratamentului cu acești soldați vine în timp ce contraofensiva Ucrainei este în desfășurare, iar forțele ucrainene încearcă să străpungă și să elibereze teritoriul ținut de Rusia.

Ucraina se confruntă cu o „luptă foarte dificilă”, a declarat recent un oficial militar american. „Este o luptă foarte violentă. Și probabil că va dura o perioadă considerabilă de timp la un cost ridicat”.

D.Constantin