3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 15:14
No menu items!

Soldat ucrainean, mărturii de pe front: pușcașii marini trimiși să apere râul Nipru nu știu să înoate

spot_img

Un soldat ucrainean mobilizat pe linia de front crucială a râului Nipru a dezvăluit pentru BBC provocările cu care se confruntă forțele ucrainene în apărarea împotriva atacurilor neîncetate ale Rusiei. Relatarea soldatului anonim aruncă lumină asupra unor probleme critice, de la recruți lipsiți de experiență până la lipsa de echipament și de întăriri.

Punctul de sprijin strategic stabilit de Ucraina pe malul estic al Niprului, ocupat de Rusia, a fost salutat ca un triumf de către președintele Volodimir Zelenski. Cu toate acestea, mărturia soldatului în fața jurnaliștilor BBC dezvăluie realitățile dure de pe teren, unde recruți fără experiență, unii dintre ei incapabili să înoate, sunt trimiși să întărească pozițiile ucrainene.

„Mai multe brigăzi ar fi trebuit să fie detașate aici, nu companii individuale – pur și simplu nu avem suficienți oameni”, a explicat soldatul, subliniind lipsa critică de trupe. Situația devine cu atât mai alarmantă cu cât soldatul subliniază insuficiența pregătirii acestor recruți. „Sunt băieți care au petrecut doar trei săptămâni de pregătire și au reușit să tragă doar de câteva ori”, a adăugat el.

„Întreaga zonă de traversare a râului se află sub foc constant. Am văzut bărci cu camarazii mei la bord dispărând pur și simplu în apă după ce au fost lovite, pierdute pentru totdeauna în râu”, spune soldatul. 

„Trebuie să cărăm totul cu noi – generatoare, combustibil și alimente. Când înființezi un cap de pod ai nevoie de multe din toate, dar proviziile nu au fost planificate pentru această zonă. Am crezut că după ce vom ajunge acolo, inamicul va fugi și apoi vom putea transporta liniștiți tot ce avem nevoie, dar nu a fost așa”, adaugă acesta.

„Am crezut că nu voi mai ieși niciodată”

„Când am ajuns pe malul [estic], inamicul ne aștepta. Rușii pe care am reușit să îi capturăm au spus că forțele lor au fost anunțate despre debarcarea noastră, așa că atunci când am ajuns acolo, știau exact unde să ne găsească. Au aruncat totul asupra noastră – artilerie, mortiere și sisteme de aruncătoare de flăcări. Am crezut că nu voi mai ieși niciodată„.

Lipsa de personal instruit devine o problemă tot mai presantă, pe fondul provocărilor mai largi legate de forța de muncă cu care se confruntă Ucraina, în condițiile în care conflictul cu Rusia intră în al doilea an. Deși mii de ucraineni s-au înrolat inițial în armată după invazie, cresc îngrijorările cu privire la sustenabilitatea eforturilor de recrutare și la potențiala diminuare a sprijinului internațional.

„În urma invaziei, mii de ucraineni s-au înrolat în armată. Dar, pe fondul cifrelor abrupte ale victimelor, se crede că aceste cifre au scăzut. Ucraina nu publică cifrele de recrutare și înrolare”, a dezvăluit soldatul.

Valeri Zaluzhni, comandantul militar suprem al Ucrainei, a recunoscut într-un eseu recent pentru The Economist că deficitul de trupe îngreunează campania Ucrainei împotriva Rusiei. Această recunoaștere vine într-un moment în care Rusia, în ciuda faptului că se confruntă cu rate ridicate de pierderi, își menține un avantaj semnificativ în ceea ce privește populația și a recrutat aproximativ 300.000 de civili pentru a-și întări rândurile militare.