Șoferii vor putea contesta orice contravenție la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul contravenientul, prevede un proiect de lege adoptat de Parlament și promulgat, miercuri, de președintele Klaus Iohannis. Până acum, toate litigiile se judecau la judecătoria în a cărei rază a fost constatată fapta contravențională, astfel că unele instanțe din țară, de pe drumurile periculoase, erau sufocate de sute de astfel de dosare.
În plus, șoferii care nu erau din localitățile învecinate, erau puși pe drumuri pentru a contesta contravenția, acolo unde a fost constatată încălcarea regulii de circulație, aveau costuri supșimentare pentru un astfel de proces. Inițiatorii proiectului de lege, care nu a fodt susținut favorabil de MAI, au spus, în expunerea de motive, că principalul argument al acestei modificări a fost degrevarea instanțelor.
”În materia contravențională este evident că anumite fapte (depășirea limitei vitezei legale pe drumurile publice, nefolosirea pneurilor de iarnă sau a lanțurilor ș.a.) se produc cu preponderență în anumite zone, în circumscripția anumitor judecătorii, ceea ce determină încărcarea acestora cu plângeri contravenționale, cu consecința perturbării activității acestor instanțe. Având în vedere că multe astfel de fapte sunt săvârșite de persoane care nu domiciliază sau nu au sediul în circumscripția respectivelor judecătorii, posibilitatea ca petenții să depună plângerea contravențională la instanța de domiciliu ori sediu ar conduce la degrevarea instanțelor competente la acest moment”, au argumentat inițiatorii, parlamentari de la PSD.
Noul text de lege va fi următorul:
”Plângerea se depune și se soluționează în baza competenței alternative la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îsi are domiciliul sau sediul contravenientul”.
M. Nedelcu