4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:06
No menu items!

Șoferii beți sau drogați, fără permis până la 10 ani. Dealerii de droguri, 25 de ani de închisoare. Lege promulgată

spot_img

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru furnizarea de substanțe psihoactive, cu consecința decesului unei persoane. De asemenea, legea conține sancțiuni sporite pentru consum sau finanțarea traficului și consumului de droguri. Cei prinși băuți sau drogați la volan pot rămâne timp de 10 ani fără dreptul de a conduce.

Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Legea a fost adoptată pe 14 mai de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Legea propune pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru furnizarea de substanțe psihoactive, cu consecința decesului unei persoane.

Actul prevede, de asemenea, sancțiuni sporite pentru operațiuni ilegale cu astfel de substanțe, îndemnul la consum sau finanțarea traficului și consumului de droguri.

Proprietarii, chiriașii sau administratorii de clădiri folosite pentru consumul de droguri riscă până la 5 ani de închisoare. De asemenea, propunerea prevede majorarea cu o treime a pedepselor în cazul traficanților care operează în locuri sensibile, precum spitale, școli sau penitenciare.

10 ani interdicție la volan

Potrivit legii promulgate, art. 336 din Codul Penal se modifică astfel:

„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/1 alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) și (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.”

În același timp, pedepsele complementare la care face referire articolul 336 se modifică în așa fel încât persoanele prinse sub influența alcoolului sau a drogurilor să poată primi o interdicție de a conduce pe perioadă cuprinsă între 1 și 10 ani, față de 1 la 5 ani cât este în prezent.

D.Constantin