25 C
București
joi, 3 octombrie 2024 - 18:34
No menu items!

Sociologul Sebastian Lăzăroiu: Geoană va fi probabil următorul președinte. Care sunt argumentele

spot_img

Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier al lui Traian Băsescu, spune că Mircea Geoană va fi, probabil,  următorul președinte al României, deși este un politician ”mediocru” și se înconjoară de personaje ”dubioase”.

Într-o postare pe Facebook, Lăzăroiu afirmă că sunt trei motive pentru care Geoană are cele mai mari șanse, așa cum se văd lucrurile acum:

  1. Oferta electorală a partidelor, mai exact candidații, este probabil cea mai slabă de când se organizează alegeri prezidențiale în România. Pe acest fond întunecat, pâlpâirea lui Geoană este orbitoare. Nu cred că există vreun capitol important în evaluarea publică a ofertei la care oricare din ceilalți candidați să fie peste Geoană. Geoană și-a plagiat lucrarea de doctorat, face gafe neforțate când se relaxează și vorbește liber, are un talent unic de a se înconjura de persoanele cele mai dubioase, are un ego uriaș care îi joacă feste, iubește luxul și confortul, e tolerant cu corupția. Însă toate astea i se vor îngădui, pentru că este cel mai articulat candidat în gândire și exprimare și pentru că este singurul care atacă teme prezidențiale în această campanie.
  2. PSD și aliații au lucrat (neintenționat) să-l transforme pe Geoană în victima alegerilor din 2009. Mircea Geoană a fost transformat în victima unui regim demonizat ani la rândul, inclusiv după ce s-a încheiat (în 2014). Preocupați de decapitarea unui sistem care le-a facut viață grea, PSD și aliații au creat mitul sufrageriei conspirative în care s-a pus la cale „marea fraudă” de la prezidențialele din 2009 (țintele erau Coldea și Kovesi, nicidecum Geoană). Efectul neintenționat, dar implacabil, a fost consfințit într-un raport votat de PSD în Parlament: nedreptățitului candidat PSD din 2009 i s-a furat victoria. Înclin să cred că mulți din cei care votează azi cu Geoană vor să îi facă dreptate, după ce l-au votat în 2009. Probabil unii dintre ei ar vota candidatul PSD, dacă ar fi ceva mai acătării, dar el nu este decât Marcel Ciolacu. Ciolacu știe că pierde o finală cu Geoană, de asta încearcă s-o evite.
  3. Abilitățile de networking ale lui Geoană. Ele l-au ajutat să ocupe o funcție prestigioasă, deși fără putere specială, la NATO. Fost ambasador în SUA și fost ministru de externe, Geoană știe să circule bine pe culoarele birocrației și politicii de la Washington. Aflând că se pregătește un post de vice NATO pentru Europa Centrală si de Est, Geoană a început sa tragă sforile în cercurile republicane (se zice) și-a reușit să se poziționeze pe o listă scurtă. Intrat în adormire în România, ca să dea impresia că a renunțat la ambițiile politice, Geoană a reușit sa obțină binecuvântare președintelui și a premierului de atunci, căci, fără ele, desigur, nu ar fi fost suficient lobby-ul de la Washington. Așadar, când Geoană zice că a ajuns la NATO prin forțe proprii, la asta se referă și nu minte.

”Dacă nu se întâmplă miracole, Geoană nu poate rata turul al doilea, pe care îl va și câștiga”, afirmă Lăzăroiu.

Acesta spune că Geoană ar fi considerat în orice democrație drept un ”politician mediocru”, din cauza performanțelor electorale slabe: ”În 2004, a pierdut categoric bătălia pentru Capitală, cu un partid mare în spate. Categoric, adică n-a fost capabil să obțină nici măcar un al doilea tur de scrutin, o relansare a competiției. În 2009, având de partea lui două treimi din spectrul politic (PSD, PNL, UDMR), mai bine de 80% din sprijinul mediatic național (în epoca fără rețele sociale), a pierdut în al doilea tur de scrutin în fața unui președinte erodat de cei cinci ani de mandat”.

Referitor la scandalul referitor la legăturile cu Rusia ale unor foști colaboratori, Lăzăroiu spune că acesta este comunicat în mod neprofesionist către public. ”Încercând să-i convingă pe alegători că Geoană e omul Moscovei (nimic mai puțin credibil), narațiunea ocultează o vulnerabilitate majoră (de familie, aș adăuga) a candidatului, de care am vorbit mai sus: un talent unic de a se înconjura de cele mai dubioase persoane”.

Postarea pe larg de pe Facebook:

T. S.