4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:57
No menu items!

Societatea civilă vrea să știe cum s-a luptat statul român cu pandemia

spot_img

În timp ce milioane de euro sunt fluturați, pe hârtie, în stânga și în dreapta, pe la diverse ministere, pentru studiul noului coronavirus SARS-CoV-2, ca un răspuns european comun la pandemia de coronavirus, în viața reală lucrurile par să fi rămas înțepenite în neputință și necunoaștere.

Acest lucru a reieșit și din cadrul unei dezbateri online, organizate recent de trustul de presă Bursa, la care au fost invitați să participe renumiți specialiști din domeniul medical, dar și reprezentanți ai Guvernului, reprezentanți ai societății civile și reprezentanți ai domeniului farmaceutic din România.

”Avem nevoie de o nouă strategie de sănătate pe termen lung, în care accentul să fie pus pe debirocratizare şi pe eficientizarea activităţii instituţiilor publice din acest domeniu, a arătat Attila Laszlo, preşedintele Comisiei pentru sănătate publică din cadrul Senatului.

Attila Laszlo a precizat: „Această perioadă de pandemie a demonstrat care sunt instituţiile de care avem nevoie precum şi cele fără de care putem trăi. Din păcate, printre acestea din urmă se numără şi câteva din domeniul medical. Salut decizia prin care s-au transferat anumite autorizări către Institutul Cantacuzino, dar trebuie schimbări la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu privire la creşterea operativităţii, la scurtarea timpului de luare a deciziilor. Este timpul să discutăm deschis această problemă. Nu pot să accept acele situaţii când unii solicitau dosare de sute sau mii de pagini pentru autorizarea unui material pe care nu îl aveai şi trebuia să iei o decizie”.

În privinţa combaterii răspândirii pandemiei, preşedintele Comisiei pentru sănătate publică din cadrul Senatului a menţionat colaborarea existentă între cetăţeni şi toţi factorii de decizie, inclusiv autorităţile locale.

În cadrul videoconferinței a fost dezbătut, de asemenea, rolul societății civile în efortul de consolidare a solidarității în lupta cu noul coronavirus.

”Societatea civilă a acţionat prin diverse mecanisme pentru combaterea pandemiei, inclusiv redirecţionare de fonduri şi dotarea cu echipamente a instituțiilor medicale”, a precizat Lăcrămioara Frăsineanu, manager de proiect la Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în cadrul videoconferinței organizate de trustul de presă Bursa.

În intervenția sa, aceasta a solicitat instituţiilor statului, implicate, de asemenea, în criza Covid, ”o cooperare transparentă deoarece şi la nivelul instituţiilor de stat s-au dezvoltat nişte proiecte tot pentru cunoaşterea noului virus”. ” Noi am adus în atenţie ceea ce am identificat ca fiind propuneri de impact şi am cerut, în acelaşi timp, să primim aceleaşi informaţii şi să vedem care este stadiul proiectelor selectate de instituţiile de stat, în speţă de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pentru că ei au avut un astfel de proiect, cu 2 apeluri, ambele deschise în luna aprilie”, a concluzionat aceasta.