1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 15:04
No menu items!

Soarele îşi inversează polaritatea! Evenimentul ar putea genera o furtună geomagnetică de mare intensitate

spot_img

Sun

Câmpul magnetic al Soarelui este pe punctul de a-şi inversa polaritatea – polul nord va deveni polul sud şi viceversa. Fenomenul, care se produce o dată la 11 ani, va genera o serie de „efecte de ondulaţie” în întregul Sistem Solar, care ar putea să afecteze funcţionarea sateliţilor şi comunicaţiile radio de pe Terra, informează Daily Mail.

NASA a anunţat în luna august că această schimbare de polaritate a câmpului magnetic solar urma să se producă în următoarele trei-patru luni, însă specialiştii americani nu pot preciza o dată exactă, fiind de părere că fenomentul se va finaliza în următoarele săptămâni.

Pe parcursul unui ciclu solar de 11 ani, numeroase pete solare se formează în apropierea ecuatorului astrului, unde se înregistrează o activitate magnetică intensă. În decurs de o lună, aceste pete se dezintegrează, iar activitatea magnetică „migrează” de la ecuator spre unul dintre poli, iar în timp ce se deplasează spre poli, petele solare erodează polaritatea existentă a Soarelui.

„E ca un fel de maree care vine sau care pleacă. Fiecare mic val aduce mai multă apă şi, până la urmă, se ajunge la o inversare completă (a polarităţii solare, n.r.)”, susține Todd Hoeksema, cercetător la Observatorul Solar Wilcox afiliat Universităţii Stanford, care a monitorizat fenomenul începând din 1975.

Cele mai recente observaţii făcute de oamenii de ştiinţă arată faptul că Soarele are în prezent doi poli sudici, în condiţiile în care fenomenul de inversare a polarităţii este încă în curs de desfăşurare.

Phil Scherrer, care lucrează la acelaşi observator cu Todd Hoeksema, a subliniat: „Polul nord şi-a schimbat deja polaritatea, iar polul sud aleargă acum pentru a echilibra situaţia”, precizând că „în curând, ambii poli vor fi inversaţi, iar a doua jumătate a maximului de activitate solară va fi în drum spre noi”.

Activitatea magnetică intensă care se produce în timpul schimbării de polaritate generează emisii puternice de materie solară care se desprind din suprafaţa Soarelui şi ajung în tot Sistemul Solar, interacţionând cu câmpul magnetic al Terrei și provocând o creştere a numărului de aurore boreale pe planeta noastră.

Emisiile solare mai puternice pot duce la oprirea comunicaţiilor radio, la avarierea dispozitivelor electronice de la bordul sateliţilor, la întreruperea zborurilor aeriene de pe rutele polare şi chiar la oprirea totală a dispozitivelor electrice din apropierea polilor magnetici de pe Terra.

C.A.