7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:38
No menu items!

Snowden va răspunde întrebărilor Parlamentului European

spot_img

 Edward Snowden

Fostul analist al NSA Edward Snowden a acceptat invitația Parlamentului European de a răspunde întrebărilor eurodeputaților, urmând să dea explicații legislativului european într-o apariție video înregistrată sau transcrisă. Indicațiile au fost trimise, de avocatul lui Snowden, Comisiei pentru libertăți civile a PE, într-o scrisoare obținută de ziarul El Pais.

„Domnul Snowden este pregătit să contribuie la o dezvăluire completă a situației și să ofere răspunsuri membrilor Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European”, dă asigurări avocatul Wolfgang Kaleck într-un text trimis de la Berlin legislativului european, în 6 februarie. Mesajul prezizează că europarlamentarii nu trebuie să se aștepte să primească noi informații, dar se menționează că Edward Snowden este dispus să vorbească despre „autenticitatea documentelor și despre practicile instituționale” ale NSA.

Posibilitatea de a discuta cu fostul consultant CIA era condiția cerută de eurodeputații din Partidul Popular European pentru a vota în favoarea acestei intervenții. Răspunsul dat de avocatul lui Snowden (care a invocat motive de securitate pentru ca clientul său să nu vină în aulă ori să se conecteze direct) va modifica probabil votul PPE, care se va opune acum acestei intervenții. Se prevede însă ca ceilalți europarlamentari din LIBE (social-democrați, liberali, verzi și comuniști) să-și dea avizul pentru intervenția lui Snowden, indiferent de formatul acesteia.

Inițiativa de a i se da drept de cuvânt în Parlamentul European lui Edward Snowden a iritat profund Washingtonul, care îl consideră pe fostul analist un trădător și un infractor. Inițiativa a suscitat deja protestele congresmenilor americani care au venit la sfârșitul anului trecut la Bruxelles pentru a prezenta propria versiune a faptelor.

Coordonatorii grupurilor parlamentare în LIBE se vor reuni la 18 februarie pentru a hotărî data și formatul pe care i-l vor propune lui Snowden și pe care LIBE o va supune votului în următoarea zi. Intervenția nu va putea avea loc înainte de 12 martie, când toți eurodeputații vor trebui să decidă dacă este sau nu oportun să-l asculte pe fostul angajat al CIA. Cel mai probabil, inițiativa va fi aprobată.

Membrii LIBE au aprobat un raport foarte dur asupra gestionării cazului interceptărilor masive. Textul, redactat de laburistul britanic Claude Moraes, cere Comisiei Europene să suspende acordul SWIFT (schimb de date bancare personale între SUA și UE). Legislativul european bănuiește că acesta este canalul care a fost folosit pentru supravegherea cetățenilor europeni.

Parlamentul European este instituția care a dat cel mai tranșant răspuns spionajului american, chiar dacă este organismul care are cele mai puține competențe pentru luarea de măsuri în acest domeniu.

C.A.