Slovacia a anunțat că sprijină candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, în schimbul sprijinului din partea Olandei pentru a-şi asigura apărarea anti-aeriană.
Noul preşedinte slovac Peter Pellegrini a anunțat, marți, după un summit european extraordinar, că Slovacia va sprijini candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO.
În schimbul acestei susţineri, Slovacia doreşte sprijin din partea Olandei pentru a-şi asigura apărarea anti-aeriană, după ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea Slovacia, iar statele aliate şi-au retras bateriile Patriot amplasate temporar în această ţară.
Slovacia şi-ar fi dorit un secretar general al NATO mai apropiat „geografic” de Europa Centrală şi de Est, precum preşedintele român Klaus Iohannis, care de asemenea candidează, dar, a spus Pellegrini, „în urma consultărilor cu ambii candidaţi şi după consultarea premierului Robert Fico şi a guvernului slovac, Slovacia îşi poate imagina să-l susţină pe premierul Mark Rutte” pentru a fi ales secretar general al NATO.
Preşedintele slovac a insistat asupra faptului că această susţinere este însoţită de solicitarea ca Mark Rutte să facă, din poziţia de secretar general al NATO, demersurile pentru asigurarea protejării spaţiului aerian al Slovaciei.
„Slovacia nu mai are astăzi niciun sistem de apărare anti-aeriană, de acea am discutat cu Rutte despre situaţia în care, dacă este ales secretar general al Alianţei, să facă eforturile pentru asigurarea protecţiei şi apărării spaţiului aerian al Slovaciei – cel puţin până când Slovacia va putea să-şi asigure cu capacităţi proprii protejarea spaţiului aerian. Rutte şi-a exprimat disponibilitatea de a soluţiona această problemă în viitor”, a explicat preşedintele Peter Pellegrini.
„Vom solicita NATO să găsească undeva în statele membre un sistem antiaerian”, care să poată fi amplasat în Slovacia până când această ţară va dispune de propriul sistem, a completat preşedintele slovac.
Potrivit presei olandeze citate de Reuters, nici Ungaria nu se mai opune numirii lui Mark Rutte ca secretar general al NATO.
Pentru desemnarea secretarului general este nevoie de unanimitatea celor 32 de state aliate.
Dacă relatările presei olandeze se confirmă, Rutte ar mai avea nevoie doar de sprijinul României pentru a obţine consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.
Adina Bucur