-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:20
No menu items!

Slovacia a testat cea mai mare parte a populației în două zile. Iată cum a făcut-o și ce a găsit

spot_img

În timp ce țările din întreaga lume se luptă să-și extindă testarea coronavirusului, Slovacia a reușit să testeze peste 3,6 milioane de persoane – două treimi din populația sa – în doar două zile, arată un amplu documentar CNN.

Țara europeană a decis să se lanseze o premieră internațională și să-i testeze pe toți cei cu vârsta peste 10 ani, după ce cazurile Covid-19 au început să crească alarmant luna trecută. Denumită operațiune „Responsabilitate comună”, programul a fost prima încercare de testare pe scară largă în Europa.

Puțin peste 1% dintre cei care au luat parte au dat rezultate pozitive, aproximativ 38.359 de persoane în total, potrivit site-ului oficial al programului.

Programul a fost pilotat pentru prima dată pe 23 octombrie în Orava și Bardejov, două regiuni cu cel mai mare număr de cazuri Covid-19 din țară. Aproape 141.000 de persoane, 91% dintre cei care erau eligibili, au fost testați în cele două regiuni în cele trei zile ale pilotului.

În restul țării, testarea a avut loc simultan sâmbătă și duminică. Guvernul i-a încurajat pe toți cei mai mari de 10 ani să ia parte la programul voluntar. Au fost scutiți persoanele cu vârsta peste 65 de ani care își petrec cea mai mare parte a timpului acasă, persoanele cu dizabilități, bolnavii de cancer, persoanele imunodeprimate și alte grupuri vulnerabile.

Mike Tildesley, expert în modelarea bolilor infecțioase la Universitatea Warwick și consilier științific al guvernului britanic, a declarat că testarea eficientă în masă ar putea fi utilizată pe termen lung ca o alternativă la blocarea pentru a controla răspândirea bolii. „Cu toate acestea, este important să ne dăm seama că doar pentru că cineva testează negativ nu înseamnă că va fi neapărat scutit de infecție câteva zile mai târziu”, a spus el. „Așadar, orice strategie de testare în masă trebuie efectuată la intervale regulate (la fiecare câteva zile) pentru a fi o strategie eficientă și pentru a permite relaxarea unor măsuri de blocare”.

Guvernul a declarat că intenționează să desfășoare o a doua rundă de testare în masă la sfârșitul acestei luni, dar nu s-a luat încă nicio decizie.

Programul slovac a folosit teste rapide de antigen care oferă rezultate în câteva minute. Spre deosebire de testele de diagnostic molecular (PCR), testele antigenice nu trebuie procesate într-un laborator, deci sunt mai rapide și mai ieftine. Dar pot fi și mai puțin fiabile. În timp ce testele PCR caută materialul genetic al virusului, testul antigenului caută bucăți de proteine ​​din virus.

Armata slovacă a fost responsabilă de campania de testare care a necesitat desfășurarea a 40.463 de angajați, inclusiv 14.500 de lucrători din domeniul sănătății și 6.319 soldați, în aproape 5.000 de locații de testare din toată țara.

Testarea a fost voluntară, dar cei care au decis să renunțe la aceasta vor trebui să continue să respecte restricțiile mai stricte asupra coronavirusului și nu li se va permite să părăsească locuințele decât dacă desfășoară una dintre câteva activități scutite definite până duminică.

Cei care au dat rezultate negative nu mai trebuie să respecte cele mai stricte restricții, atâta timp cât își pot dovedi statutul negativ cu un certificat oficial.

Oamenii care au dat rezultate pozitive trebuie acum să se pună în carantină – fie acasă, fie într-unul din zecile de hoteluri desemnate din toată țara.

Prim-ministrul Slovaciei, Igor Matovic, i-a lăudat duminică pe cei care au fost implicați în program. „Primari de sate și orașe, funcționari publici, deputați de sate sau orașe, soldați, poliție de stat, oraș și locală, pompieri și paramedici, lucrători din domeniul sănătății, voluntari, și voi toți, oameni de bună voie, am decis să luptăm pentru sănătatea celor mai vulnerabili ai noștri„, a spus Matovic într-o postare pe Facebook.

Matovic a spus că măștile vor continua să fie obligatorii în toate zonele publice din Slovacia. Alte măsuri, cum ar fi interzicerea adunărilor în masă, vor rămâne în vigoare chiar și după finalizarea testelor în masă.

Slovacia va continua, de asemenea, să rămână într-o stare oficială de urgență, care există de la 1 octombrie. Țara a raportat până acum 61.829 de cazuri și 219 de decese.