-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 11:12
No menu items!

SIVECO a plătit prejudiciul în dosarul evaziunii prin firmele ţiganilor din Sinteşti

spot_img

Nici președinta Irina Socol, nici compania SIVECO nu au recunoscut faptele de spălare de bani și evaziune, dar prin plata prejudiciului, își pot înjumătăți sancțiunile

Siveco

Avocaţii firmei Siveco (pusă sub acuzare pentru evaziune şi spălare de bani) cu preşedintele Irina Socol arestată de aproape o lună de zile, au depus la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti o dovadă a faptului că a pus la dispoziţia procurorilor 3 milioane de euro, într-un cont. Chiar dacă faptele nu sunt recunoscute, o nouă prevedere din Codul de Procedură Penală reduce chiar și la o treime aproape orice pedeapsă pentru infracţiuni economice recunoscute.

Anchetatorii nu s-au atins încă de sumă, pentru că prejudiciul s-a dublat după ce perioada verificată în istoricul companiei a fost extinsă. Procurorii au început să verifice activitatea economică a Siveco din ultimul deceniu, după declaraţiile obţinute de lacolaboratorii” Irinei Socol, lăsaţi în libertate în urma operaţiunii de la începutul lunii septembrie, printre care şi un ofiţer SRI în rezervă. Unii dintre aceştia, inclusiv zidarul care verifica soluţii IT pentru EASA (European Aviation Safety Agency), au recunoscut că au folosit metoda căratului de bani la sacoşă chiar şi cu câteva săptămâni înainte de acţiunea procurorilor, dar şi că în trecutul firmei se găsesc contracte similare de „testare” a softurilor produse de SIVECO prin alte firme fantomă.

Sursa Zilei a arătat, pe 9 septembrie, cum a fost spulberat mitul SIVECO, după ce Irina Socol a fost reţinută pentru că ar fi spălat banii din contractele cu statul prin 51 de firme fantomă, care-i returnau cash sumele, contra unui comision de 3%. Dosarul se bazează nu doar pe documente financiare, ci şi pe interceptări şi pe recunoaşterea celor care au intermediat afacerile negre pentru SIVECO.

Un ofiţer SRI în rezervă (Dumitru Constantinescu), un zidar (Mihai Nicolae Gogu) şi un inginer chimist (Tiberiu Grabany) sunt acuzaţi că au spălat, prin firmele ţiganilor de la Sinteşti, bani pentru Irina Socol, pe baza unor procese verbale prin care atestau calitatea softurilor dezvoltate de Siveco pentru Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor, Centrala Nucleară Cernavodă, Eximbank, ş.a..

Procurorii au aflat iniţial că SIVECO a cumpărat, începând din 2009 şi până în 2012, servicii de monitorizare şi validare a ofertelor tehnice către clienţii bugetari. Toate contractele erau direct semnate de Irina Socol, în timp ce mâna dreaptă a acesteia, Aurora Crusti (asociat şi preşedinte comercial adjunct) recepţiona “la sacoşă” profitul spălat prin firme fantomă.

După 10 zile de la arestarea Irinei Socol, compania a anunţat o nouă conducere, dar şi că operaţiunile sale, multe dintre ele externe, nu au avut de suferit de pe urma investigaţiei.

Irina Socol a fost audiată din arest şi în dosarul DNA privind informatizarea României, pentru că Ministerul Educaţiei ar fi cumpărat de două ori aceleaşi licenţe Microsoft: atât prin intermediul Fujitsu Technologies Solutions, cât şi prin intermediul Siveco.

Mihaela Chiper