Măsurile fiscale din draftul apărut în spațiul public care vizează mediul de afaceri nu au fost agreate în coaliție, a anunțat liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.
„Întotdeauna, un Guvern responsabil trebuie să țină cont de mediul de afaceri. De data asta, mediul de afaceri invocă anumite aspecte care sunt extrem de decente. Pe de o parte, invocă lipsa predictibilității, pentru că ar fi o modificare care s-ar face în mijlocul unui exercițiu fiscal. Sunt anumite situații în care pe anumite zone s-au mai făcut modificări fiscale la începutul acestui an, cum ar fi de exemplu CASS-ul la liber-profesioniști. Pe de altă parte, mediul de afaceri invocă lipsa de dialog cu mediul de afaceri și nu în ultimă instanță, mediul de afaceri invocă faptul că nu este normal ca problemele unui stat gras, supraponderal, să fie rezolvate de mediul de afaceri. Din punctul ăsta de vedere, eu pot să vă spun că măsurile care au apărut în acel draft sunt niște măsuri care nu au fost agreate, sunt niște măsuri care au fost, din informațiile care le am, individualizate la nivelul celor care au lucrat proiectul, ca și posibile surse de venit pentru bugetul statului, că au avut loc o serie de discuții atât între ministrul de Finanțe, domnul Boloș, cât și primul-ministru al Guvernului, pe de altă parte, lideri importanți și din PNL și din PSD au avut discuții cu mediul de afaceri și cu cei care ar face obiectul taxelor și sperăm că săptămâna viitoare ele vor fi într-o oarecare măsură reașezate într-o formă mai digerabilă. În mod cert, anumite modificări din zona fiscală vor exista”, a spus Fenechiu la RFI.
El a precizat că o mare parte dintre aceste măsuri nu sunt agreate de PNL.
„O mare parte din ele nu, asta vă pot spune cu certitudine și în acest sens ne-am manifestat. A ieșit Rareș Bogdan, care a vorbit în numele PNL despre poziția partidului pe impozitul de 1% la proprietățile de peste 500.000, de schimbarea regulilor la impozitul microîntreprinderilor. Eu am ieșit cu contribuția de asigurări sociale a liber-profesioniștilor, practic, toate profesiile din România care plăteau CAS-ul și până astăzi 10%, dar era plafonat la 24 de salarii minime pe economie. Ne-am trezit în situația în care practic, prin introducerea unui CASS calculat în sistem real, dar neplafonat, ne dublează sarcina fiscală (…). M-am ocupat de coordonarea profesiilor liberale, am avut o discuție cu toate profesiile liberale care sunt în Uniunea Profesiilor Liberale din România (…), l-am invitat pe domnul ministru Boloș, care a avut amabilitatea să participe și am agreat împreună chiar cu domnul ministru că nu se poate introduce o cotă de TVA neplafonat, urmând ca în discuțiile de săptămâna viitoare să stabilim un plafon rezonabil (…).Eu ce pot să vă spun pe zona de creșteri este că PNL își susține punctul de vedere, acela că nu putem schimba regulile jocului în mijlocul anului și că nu ne dorim creșteri de taxe și impozite. Acuma, că există o ajustare generată de o necorelare a legii, astea sunt lucruri care în ultimă instanță putem să le înțelegem, pentru că înțelegem că situația bugetar-fiscală a României nu este una deloc plăcută și că este cât se poate de evident că având în față spectrul pierderii fondurilor europene și riscul să fim obligați să reluăm colaborarea cu Fondul Monetar Internațional, cred că este bine să facem tot ce depinde de noi, ca să nu ajungem acolo”, a mai declarat liberalul.
Adina Silav