Republicanul Kevin McCarthy a fost ales în final preşedintele al Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite sâmbătă dimineaţă devreme, după ce a făcut concesii extinse unui grup de trumpişti care au ridicat semne de întrebare asupra capacităţii partidului de a guverna, relatează Reuters şi France Presse, citate de Agerpres.
În urma negocierilor, grupul de trumpişti care paraliza nominalizarea californianului în vârstă de 57 de ani a cedat în cele din urmă. Astfel s-a pus capăt unei „dezordini” în Congresul american, inedită în peste 160 de ani şi care prefigurează dezbateri foarte aprinse acolo pentru următorii doi ani.
McCarthy a fost de acord cu o cerere a grupului de linie dură ca orice parlamentar să poată solicita în orice moment îndepărtarea sa. Acest lucru îi va tăia brusc puterea pe care o va deţine atunci când va încerca să adopte legislaţia pe probleme critice, inclusiv finanţarea guvernului, abordarea plafonului datoriei naţiunii care se profilează şi alte crize ce pot apărea.
„Lucrurile sunt transformaţionale”, a declarat reprezentantul republican Ralph Norman, care a votat pentru a-l susţine pe McCarthy după ce i s-a opus o mare parte a săptămânii.
Performanţa mai slabă decât se aştepta a republicanilor în alegerile intermediare din noiembrie i-au lăsat cu o majoritate restrânsă de 222-212, dând o putere uriaşă grupului de dreapta de linie dură ce s-a opus conducerii lui McCarthy.
Ales în cele din urmă, Kevin McCarthy o înlocuieşte pe democrata Nancy Pelosi ca „speaker”. Şi el iese slăbit din aceste alegeri care au un mandat foarte dificil.
Pe meniu în următoarele câteva luni, negocieri privind ridicarea plafonului datoriei publice americane, finanţarea statului federal şi, eventual, eliberarea de noi pachete suplimentare de asistenţă militară pentru războiul din Ucraina.