Medicii de la Spitalul Municipal din Timișoara sunt supravegheați cu ajutorul unor brățări electronice. Măsura a fost introdusă de conducerea unității medicale pentru a vedea cât stă personalul medical la muncă, în condițiile în care ar fi existat reclamații că unii medici muncesc la cabinetul privat în timpul programului.
„Managementul Spitalului Municipal Timişoara a decis introducerea unui sistem de monitorizare electronică a personalului. Sistemul este închiriat de la o firmă privată, serviciile fiind plătite lunar de către spital, în jur de 6.000 de euro pentru cele trei secţii (în patru clădiri)”, a anunțat Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA.
Sindicaliștii susțin că acestă măsură este pusă în aplicare de conducerea spitalului prin ignorarea dispoziţiilor legislaţiei naţionale, cât şi a directivelor europene cu privire la drepturile şi protecţia angajaţilor la locul de muncă.
„Dacă se doreşte monitorizarea calităţii actului medical, în primul rând trebuie asigurate condiţiile minime pentru această calitate. Lipsesc medicamente, echipamente de protecţie, instrumentar şi consumabile, însă personalul este obligat să poarte dispozitive de 200 de euro fiecare, cu stresul suplimentar că dacă se pierde, trebuie să-l plătească”, arată CNS Cartel ALFA.
Președintele PSD Timișoara, Mihai Ritivoiu, a reacționat și el, declarându-se revoltat de inițiativa conducerii Spitalului Municipal din Timişoara.
“Este o insultă la adresa jurământului lui Hipocrate şi o jignire ce loveşte însăşi esența actului medical. Medicii sunt eroi, nu puşcăriaşi supravegheabili cu dispozitive electronice!
Transmitem pe această cale celor care au alocat sume de zeci de mii de euro pe lună pentru servicii inutile de supraveghere, că mai bine ar fi fost să îndrepte acești bani spre achiziționarea de teste COVID sau spre ceva ce ar fi adus un beneficiu real pacienților, mai ales în această perioadă critică de pandemie”, a scris pe Facebook Mihai Ritivoiu.
Mai mult, acesta precizează că achiziția sistemelor a fost făcută fără a se folosi transparența în acest sens și face apel la organele competente să se sesizeze și să verifice “corectitudinea și legalitatea”.
În schimb, Daniel Malița, actualul manager al spitalului, se apără, susținând că acest sistem nu este un sistem de supraveghere video sau audio, iar prin acest demers vrea să mobilizeze personalul medical să-și facă treaba.
Adina Silav