11.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025 - 17:19
No menu items!

Situație incredibilă în România. „Mitomanul iscusit”, un infractor cu 8 clase s-a dat drept polițist mai bine de un an. Și-a cumpărat uniformă și pistol și a participat la anchete și razii

spot_img

Caz incredibil în România! Un tânăr de 25 de ani, cu doar 8 clase și o condamnare, a reușit să se infiltreze printre polițiști. Și-a cumpărat uniformă, legitimație, stație, chiar și pistol și a păcălit pe toată lumea că este un polițist real. A reuşit astfel să oprească maşini în trafic şi să audieze martori. 

Un tânăr în vârstă de 25 de ani, cu 8 clase, fără loc de muncă, și cu o condamnare pentru infracțiuni la regimul rutier s-a recomandat polițist la Serviciul de Informații și Protecție Internă și la Direcția de Operațiuni Speciale și a participat alături de polițiștii reali din Ploiești la anchete, razii rutiere, cercetări la fața locului, inclusiv la paza secțiilor de vot fără să dea nimănui de bănuit că este doar un escroc, conform ziarulincomod.ro.

Timp de aproape un an și jumătate i-a jucat printre degete pe polițiștii de la IPJ Prahova, participând alături de ei la opriri în trafic, cercetări la fața locului și chiar interogări de martori.

Oprea Costin a reușit să se apropie și să interacționeze cu polițiști din aproape toate structurile de politie din cadrul IPJ Prahova și mai mult, inclusiv acestora le-a creat impresia că este polițist în cadrul Direcției Operațiuni Speciale ori SIPI (Serviciul de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne).

Costin Oprea a fost prins în cele din urmă, după ce o persoană l-a reclamat la poliție pentru înșelăciune, iar pe 21 august 2024, Judecătoria Ploiești a emis mandat de arestare preventivă pe numele escrocului, fiind acuzat de uzurpare de calități oficiale în formă continuată.

Costin Oprea și-a construit strategia cu multă dibăcie. Și-a cumpărat, fie de pe OLX, fie de pe piața neagră, uniformă de polițist, pistol Glock (despre care procurorul de caz precizează în dosar că nu știe exact dacă este real cu muniție letală sau o copie cu muniție neletală), stație Motorola/Tetra din cele folosite de polițiștii autentici, legitimație de polițist, avea inclusiv lampă stroboscopică montată pe mașină. Echipat astfel, escrocul a reușit să inducă în eroare mulți polițiști din Ploiești, unii dintre ei cu experiență, dar care au ajuns să-i ceară șarlatanului sfaturi sau sprijinul la anumite intervenții.

„Mitomanul iscusit” – caracterizat astfel chiar de către procurorul de caz – se limita doar la acțiunile de stradă ale polițiștilor de la rutieră sau de la ordine publică, dar participa activ la oprirea șoferilor, controlul corporal, cercetări la fața locului și chiar audiere de martori.

„Pentru a câștiga și mai mult încrederea persoanelor cu care a interacționat și pentru a le convinge că este un veritabil polițist dedicat meseriei, Oprea Costin și-a procurat mai multe elemente distinctive, asociate cu meseria de polițist, precum o legitimație de poliție, o stație de comunicare la distanță modelul Motorolla Tetra, model similar cu cele utilizate în Politia Română, o uniformă de poliție și un pistol de tipul Glock.

Folosindu-se în mod dolosiv de toate aceste mijloace, coroborat cu niște cunoștințe bogate pe care le-a dobândit treptat în ceea ce privește munca de poliție, prin folosirea în mod sistematic de minciuni repetate și credibile cu privire la faptul că desfășoară zilnic activități specifice muncii de poliție judiciară (audieri de persoane, efectuarea de percheziții domiciliare, luarea măsurii reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de o persoană, participări la filtre rutiere, luarea unor măsuri de supraveghere tehnică), Oprea Costin a reușit să câștige încrederea persoanelor cu care a interacționat, iar de aici până la înșelarea acestora, nu a mai fost decât un pas”, se arată în ordonanța procurorului de caz.

Anchetatorii precizează că Oprea Costin se împrietenise la cataramă cu un polițist real de la Secția 3 Ploiești, care are nume identic. Cel mai probabil falsul polițist se folosea de numele real al agentului de la secția 3.

Ancheta în cauză a scos la iveală faptul că mai mulți polițiști de la secțiile 1 și 3 din Ploiești i-au permis lui Oprea Costin să participe la acțiuni, fiind menționat de procurorul de caz faptul că un agent de la Secția 1 i-a cerut ajutorul falsului polițist Oprea Costin să intervină pentru a aplana un conflict spontan iscat în cartierul Bodescu din Ploiești, lucru care s-a și întâmplat.

Mașini și vacanțe scumpe

Anchetatorii notează că, deși nu avea un loc de muncă, falsul polițist locuia într-un complex rezidențial de lux, unde un apartament cu două camere se închiriază cu peste 500 de euro pe lună. În plus, închiria permanent mașini scumpe, unele chiar de lux și petrecea vacanțe pe care nu oricine și le putea permite.

„Cu toate că nu deține loc de muncă și surse licite de venit, Oprea Costin a manifestat preponderent un mod de viață luxos, total nejustificat raportat la absența veniturilor licite, prin aceea că închiria permanent autoturisme, unele chiar de lux de la diverse firme cu specific rent-a car, se afișa des la terase și restaurante, se plimba cu ATV-ul la munte pe Valea Doftanei, își permitea să locuiască cu chirie într-un complex de blocuri nou construit, unde valoarea unei chirii este de peste 500 euro pentru un apartament de 2 camere”, se arată în actele dosarului.

 

                                                                                                            Adina Bucur

SURSA FOTO: ziarulincomod.ro