Protestele continuă în Bulgaria și duminică. Mii de persoane cer demisia Guvernului bulgar, acuzându-l de corupție. Duminică, protestatrii și-au sporit presiunea, instalând tabere de corturi pe șosele, în centrul capitalei Sofia, dar și pe drumul Blagoevgrad, blocând astfel ruta principală spre Grecia, relatează EFE. Deşi sunt instalate doar treizeci de corturi, amplasarea lor în trei centre-cheie ale oraşului continuă să determine restricţii severe de circulaţie.
După ora 10 pm, un autobuz cu inscripția „Sistemul ne omoară” a cerut să se alăture oamenilor din „Orlov Most” / Podul Vulturilor. După ce a fost trecut de poliția de lângă Universitatea Sofia, câțiva metri mai departe autobuzul a fost oprit de un al doilea cordon în uniformă, care a interzis accesul în zonă, scrie și agenția Novinite.
Erau cinci femei din inițiativa „Sistemul ne ucide”. Potrivit acestora, se întorceau de la protestul din fața casei premierului din Bankya și voiau să meargă în tabăra de corturi din centrul Sofiei. Cu toate acestea, din motive inexplicabile pentru ei, au fost opriți.
Poliția spune că nu a permis niciunui vehicul, în afara camioanelor de livrare a alimentelor pentru magazinele din zonă, să treacă prin rutele blocate. Oprirea autobuzului a provocat o escaladare a tensiunii între autorități și protestatari.
De 24 de ore încoace, apropierea autostrăzii Trakia de lângă Stara Zagora a fost de asemenea închisă. Protestatarii din Stara Zagora, susținuți de locuitorii din alte așezări, au înființat o tabără pe drum. Au spus că au fost blocați acolo de poliție. Cererea lor este să treacă în siguranță pe autostradă, dar poliția refuză să le permită cu argumentul că viteza autostrăzii este mare.
Protestatarii au dat asigurări că nu vor pleca până nu demisionează prim-ministrul, populistul conservator Boiko Borisov, şi procurorul general, Ivan Geshev, pe care îi acuză că servesc interesele oligarhilor puternici, şi nu pe cele ale populaţiei.
Este blocat și drumul Blagoevgrad, situat la aproximativ 120 de kilometri sud de Sofia, autostrada ce leagă capitala de graniţa greacă, provocând întârzieri mari în trafic, relatează Agerpres.
Sâmbătă seara, aproximativ 2.000 de persoane au demonstrat în centrul Sofiei, într-un marş mult mai modest decât joia trecută, când peste 25.000 de oameni s-au adunat în piaţa unde se află sediul Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei.
Proteste au loc şi în oraşe precum Stara Zagora, unde mii de oameni au încercat sâmbătă seara să blocheze autostrada care leagă capitala de Marea Neagră, sau la Varna.
Protestele din cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană au început în urmă cu 24 de zile după ce a fost lansat un videoclip în care se vedea cum un politician de opoziţie este scos de poliţişti de pe o plajă publică folosită ca proprietate privată de Ahmed Dogan, un influent şi controversat om de afaceri miliardar şi om politic.
60% dintre bulgari susţin protestul, iar 45% cer demisia premierului, potrivit unui sondaj publicat duminică de compania Alpha Research. Potrivit acestui sondaj, 50,3% dintre respondenți consideră, de asemenea, că Dogan îl are pe procurorul general sub controlul său.