-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:03
No menu items!

Sistemul european antirachetă a trecut primul test / VIDEO

spot_img

Armata SUA și opt state aliate au făcut marți primul test al programului american antirachetă în Europa: o rachetă balistică lansată în largul coastei Scoției a fost doborâtă cu succes de o rachetă de interceptare SM-3 lansată de pe USS Ross (DDG 71) în nordul Oceanului Atlantic, a anunțat marina americană, pe site-ul său, relatează Reuters.

Este pentru prima dată când o rachetă-interceptoare ghidată Standard Missile-3 (SM-3) Block IA, construită de Raytheon Co., care nu este lansată de pe un poligon american, interceptează o rachetă balistică în teatrul european de operațiuni, se menționează în comunicatul forțelor navale americane.

Potrivit scenariului, lansarea rachetei balistice experimentale cu rază scurtă de acțiune Terrier Orion a fost efectuată de pe un poligon din insulele Hebride, din Oceanul Atlantic, pe coasta de vest a Scoției. Simultan, au fost lansate două rachete antinavale experimentale de pe nave ale coaliției, acestea fiind ulterior interceptate și distruse de o rachetă SM-2, lansată de pe USS The Sullivans (DDG 68).

A fost primul caz de utilizare a SM-2 în zona poligonului din insulele Hebride, potrivit marinei americane.

În acest test au fost implicate toate cele patru distrugătoare americane echipate cu sisteme de apărare antirachetă Aegis de la baza Rota din Spania, potrivit Flotei a 6-a americane.

La exercițiu au participat nave din SUA, Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania și Marea Britanie, testul intervenind în contextul în care Rusia și-a intensificat utilizarea de rachete de croazieră împotriva grupării jihadiste Stat Islamic în Siria.

“Acest exercițiu demonstrează angajamentul Statelor Unite în apărarea Europei prin navele Aegis și unitatea noastră din România, precum și profesionalismul marinarilor aliați”, a declarat amiralul Mark Ferguson, comandantul Forțelor Navale ale SUA pentru Europa și Africa. Ferguson a mai spus că testul a demonstrat capacitatea grupului implicat “de a desfășura o apărare eficientă a unei coaliții maritime împotriva unor amenințări simultane antinavale și cu rachete balistice”.

În prezent, SUA continuă să creeze un sistem integrat de apărare antirachetă în Europa, în care este inclusă și baza de la Deveselu, a cărui componentă principală ar urma să fie sistemele Aegis terestre, cu noi rachete de interceptare la sol SM-3.