4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 18:00
No menu items!

Sistem de monitorizare a traficului rutier din România. Cum vor fi identificați șoferii care încalcă regulile de circulație

spot_img

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, care include 1.000 de sisteme de verificare a vitezei, 300 de radare mobile şi 500 de camere de luat vederi care vor face parte dintr-un sistem integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România. 

”Noul Sistem integrat de monitorizare se va numi e-SIGUR şi va fi complementar sistemelor inteligente de transport deja existente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, precizând că acesta reprezintă un jalon asumat prin PNRR.

Sistemul va fi parte integrantă a centrului care asigură monitorizarea traficului rutier pe drumurile de interes naţional, administrate de către CNAIR, şi va permite procesarea manuală, de către poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române.

Prin sistemul e-SIGUR se vor procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier, acesta urmând să semnalizeze încălcări ale normelor de circulaţie pe drumurile publice, să identifice vehiculele supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care circulă fără achitarea tarifului de utilizare/trecere a reţelei de drumuri sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.

Totodată, actul normativ reglementează şi întocmirea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată. Prin proiectul de lege se va modifica Codul rutier (OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare), astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice.

Prin instituirea sistemului e-SIGUR, se întăreşte colaborarea între instituţiile responsabile cu managementul traficului, în vederea creşterii nivelului de siguranţă rutieră. De asemenea,  prin intermediul e-SIGUR, bazele de date ale mai multor instituţii devin interoperabile, ceea ce contribuie la procesul de digitalizare a României.

Sistemul e-SIGUR va fi operaţionalizat în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a proiectului de lege.

Cheltuielile pentru dezvoltarea, după caz instalarea, administrarea şi operarea e-SIGUR se asigură de la bugetul de stat, din fonduri externe şi alte surse de finanţare constituite potrivit legii.

                                                                                                                  Adina Silav