Peste 15 milioane de sirieni sunt chemați la urne pentru alegerea noului conducător
Birourile de vot s-au deschis marți, la ora locală 07.00 (04.00 GMT), în Siria, pentru alegeri prezidențiale organizate de actualul regim de la Damasc, iar șeful statului în exercițiu, Bashar al-Assad, care candidează la propria succesiune, este sigur de victoria sa în fața a doi rivali necunoscuți, relatează AFP.
Peste 15 milioane de sirieni sunt chemați la urne pentru acest scrutin organizat în zonele controlate de regim și denunțat ca o „parodie a democrației” de către opoziție și țările occidentale, potrivit Ministerului sirian de Interne.
Până acum șeful statului sirian era ales prin referendum, însă în martie, parlamentul sirian a aprobat o nouă lege electorală care, pentru prima dată în istoria Siriei, a autorizat participarea mai multor candidați în competiția pentru funcția supremă în stat, într-o țară devastată de mai mult de trei ani de un conflict civil sângeros.
Astfel, actualul președinte sirian se confruntă cu alți doi candidați, dar aceștia sunt puțin cunoscuți de către electorat. Aceștia sunt un profesor de la Universitatea din Damasc, Hassan Al-Nouri, și deputatul în parlamentul național Maher al-Najjar, care reprezintă așa-numita opoziție internă moderată.
Contestat din martie 2011, Assad a fost ales președinte în iulie 2000, apoi și-a păstrat funcția în 2007 cu 97,26% din sufragiile exprimate. Unii observatori nu se îndoiesc că va câștiga și actuala cursă prezidențială.
Pentru a câștiga alegerile din primul tur de scrutin, un candidat trebuie să obțină mai mult de 50% din voturi. În cazul în care niciun candidat nu obține această majoritate, un al doilea tur de scrutin va avea loc cu primii doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi.
Alegerile, boicotate de opoziție, nu se desfășoară decât în zonele controlate de regim.
Liderul opoziției din exil, Ahmad Jarba, a făcut apel la sirieni „să stea acasă”, în contextul în care rebelii și militanții denunță „alegeri sângeroase”, iar SUA o „impostură”, în timp ce conflictul s-a soldat cu peste 162.000 de morți, conform unei organizații neguvernamentale.
Profund divizați, insurgenții și opoziția, la fel ca aliații lor arabi și occidentali, asistă neîncrezători la acest scrutin, care îi va permite lui Assad să se mențină la putere, în timp ce trupele guvernamentale înregistrează progrese pe teren.
Regimul controlează în prezent 40% din teritoriu, unde este concentrată 60% din populație, potrivit expertului sirian Fabrice Balanche.
C.A.