-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:24
No menu items!

SINTEZĂ. Ce vrea fiecare partid de la premierul desemnat Dacian Cioloș

spot_img

Modificarea legii electorale, independența justiției, depolitizarea instituțiilor, sunt cele mai importante puncte pe care partidele cu care s-a consultat Dacian Cioloș le vor implementate în noul program de guvernare. Partidele așteaptă însă și lista miniștrilor propuși de Dacian Cioloș pentru a vota cabinetul propus de el.

De exemplu, PSD vrea ca programele guvernului Ponta să fie continuate.

Să se menţină creşterea economică. Măsurile adoptate prin Codul fiscal să fie implementate. Discuţiile în ceea ce privește salarizarea bugetară trebuie să fie duse la capăt. Să dea un semnal că guvernul va asigura independența justiţiei. În ceea ce priveşte prefecţii, l-am avertizat că există un risc foarte mare, ca, dacă încep schimbări masive în prefecturi, administraţia să funcționeze cu mari sincope.

Liviu Dragnea, președinte PSD

Liberalii au pus în prim plan justiția și depolitizarea funcțiilor din administraţie.

Am insistat pe un lucru care ni se pare prioritar și anume ideea de depolitizare a administrației.

Alina Gorghiu, copreşedinte PNL

Liderii UDMR au cerut schimbul votului pentru învestitură, astfel ca miniștrii să nu fie membri de partid sau apropiaţi ai partidelor. În plus, UDMR vrea ca noul Guvern să acorde mai multă atenţie minorităţilor.

ALDE i-a cerut lui Cioloș să ia în calcul reducerea TVA la toate alimentele, neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale să rămână neschimbată, dar şi elaborarea unei legi a lobby-ului.

Singurii care nu au pus condiţii pentru a sprijini Guvernul Dacian Cioloş au fost liderii UNPR

Partidul condus de Mircea Geoană, POSR, a solicitat un cod de etică pentru viitorii miniştri şi modificarea legii electorale.

Traian Băsescu, președintele formațiunii Mișcarea Populară i-a cerut premierului desemnat să se treacă la 100 de senatori şi 200 de deputaţi, proiectul de lege prin care primarii să fie aleşi din două tururi şi nu dintr-un singur tur și legea sănătății, ca prioritate absolută.

Minorităţile naţionale au cerut reformă administrativă.