4.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 7:36
No menu items!

Sindicatul preoţilor, misiune imposibilă. CEDO a invocat harul divin şi i-a lăsat în plata Domnului

spot_img
În procesul intentat de peste 30 de preoti olteni, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) a decis că statul român nu a încălcat dreptul la libertatea de asociere atunci când a respins, în 2008, înregistrarea unui sindicat al preoţilor, „Păstorul cel Bun”. BOR exultă, fiindcă nu privea cu ochi buni înfiinţarea unui sindicat în sânul Bisericii.

Acţiunea sindicală a aparţinut unui grup de 35 de membri ai organizaţiei preoţeşti „Păstorul cel Bun”, atât preoţi, cât şi cântăreţi bisericeşti. Decizia CEDO confirmă specificul vocaţional al preoţiei, care este incompatibil cu acţiunea sindicală, motivând că preoţia este o misiune liber asumată, pe care Biserica o încredinţează celor care au răspuns la chemarea ei.

Sesizarea Marii Camere a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a fost făcută de Guvernul român, care a contestat hotărârea pronunţată anterior de o Cameră a CEDO în ianuarie 2012.”Cauza are la bază o plângerea prin care se invocă faptul că refuzul Tribunalului Craiova de a înregistra sindicatul reclamant, format în majoritate din preoţi din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, ar constitui o încălcare a libertăţii de asociere”.
La data de 31 ianuarie 2012, o Cameră a CEDO a pronunţat o hotărâre nedefinitivă prin care a constatat că motivele care au stat la baza deciziei tribunalului naţional nu justifică refuzul de înregistrare a sindicatului, constituind astfel o încălcare a articolului 11 din Convenţie, după cum arăta MAE.
Urmare a admiterii cererii de trimitere a cauzei către Marea Cameră formulată de Guvernul român şi după reanalizarea fondului, Marea Cameră a concluzionat, în hotărârea definitivă pronunţată marţi, că refuzul instanţei naţionale de a înregistra sindicatul reclamant este justificat, constituind o aplicaţie a principiului autonomiei cultelor religioase, potrivit căruia comunităţile religioase au dreptul de a se organiza în mod liber, potrivit propriului statut.
La bulgari a mers

Colegii ortodocşi, de la sud de Dunăre, au  reuşit să-şi înfiinţeze un sindicat. În 2010, mai mulţi preoţi din oraşul Vraţa, situat în nord-vestul Bulgariei, au trimis o scrisoare deschisă Sinodului, în care anunţau că nu au fost plătiţi “de mult timp” şi că sunt “condamnaţi la foame şi la o criză spirituală”, fără a avea nici măcar “dreptul de a protesta sau formula cereri”. Aşa că au aderat la Blocul Sindical Podkrepa, care are 150.000 de membri ce fac parte din 36 de organizaţii sindicale regionale, 30 de organizaţii sindicale naţionale şi patru organizaţii asociate.

Ştefan Tănăsescu