„Bancurile cu polițiști nu există, sunt povești adevărate”. O spun chiar reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), care își acuză șefii de controale făcute abuziv, într-un comunicat dat publicității pe 19 martie.
Nu doar „exemplele elocvente” evocate de ei în comunicatul respectiv susțin concluzia de mai sus, ci chiar modul în care este redactat comunicatul, care respectă toate standardele pentru a fi calificat drept un veritabil banc cu și despre polițiști.
Redăm în continuare cele mai importante pasaje ale comunicatului semnat de Biroul Executiv Central al SNAP.
„În cadrul IPJ Galați, adjunctul șefului Secției 1 Poliție, pentru a distrage atenția subordonaților de la incompetența lui profesională și pentru a nu-și da seama subalternii că o <<arde>> prin secție (…), acesta controlează dispozitivul de ordine publică de trei ori pe zi. (…)Mai mult, pentru că i-au plăcut filmele polițiste americane, acesta se <<conspirează>> cu ajutorul mașinii de serviciu a soției și face ture prin cartier încercând să identifice locurile întunecate unde sigur nu-i va găsi pe polițiști. Ne întrebăm dacă superiorii unității bancare unde lucrează soția lui ar fi fericiți să afle că autovehiculul lor este folosit pentru a prinde polițiștii care nu patruleză cu privirea înainte sau care nu au pantofii dați cu cremă”.
„(…) șeful Poliției Piatra Neamț, la fel de îndârjit în a stârpi…pofta de muncă a subordonaților, într-o noapte, pe înserate, a ieșit să dea o tură să verifice modul în care alții lucrează. (…)stimabilul șef, inspirându-se în aceeași manieră ca și colegul lui de la Galați, o fi văzut filme cu arte marțiale și i s-a făcut poftă să pătrundă în unitate într-o manieră demnă de un film de sâmbătă seara…sărind gardul unității. (…) Se pare că destoinicul șef nu s-a temut că va încasa vreun glonț de la colegii de la SRI, unitate care este perete în perete cu IPJ-ul, și nici că va suferi vreo accidentare prin nerespectarea normelor de protecție a muncii care stipulează, după cum bine știți, reguli de genul: să nu bagi degetele în priză, să nu-ți prinzi degetele când închizi geamul, să folosești ușile pentru accesul în clădiri”.
Raluca Dan