6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:52
No menu items!

Sindicatele din Învătământ cer eliminarea definitivă a fondului clasei

spot_img

fsli

FSE „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cer eliminarea definitivă a fondului clasei, precum și adoptarea, în regim de urgență, a Codului de etică și a Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

„Salariile mici nu trebuie să ofere niciunui angajat din sistem motivația pentru a cere sau a accepta foloase necuvenite din partea părinților sau a altor factori externi. Tocmai de aceea, considerăm că trebuie adoptate în regim de urgență Codul de etică și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. De asemenea, Ministerul Educației Naționale și inspectoratele școlare trebuie să acorde consiliere de specialitate unităților de învățământ, în vederea elaborării regulamentelor interne”, se precizează într-un comunicat al FSE „Spiru Haret”.

“Susținem interzicerea, prin lege, a ‘fondului clasei’, dar acest lucru va fi posibil numai dacă Guvernul României se va ‘trezi’ și, în ‘cel de-al treisprezecelea ceas’, va aloca 6% din PIB pentru finanțarea învățământului, așa cum prevede legea, pentru ca sistemul să funcționeze în parametrii normali”, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.

Potrivit FSE „Spiru Haret”, cadrele didactice nu sunt vinovate de faptul că în clase nu există materialele necesare desfășurării în bune condiții a actului educațional.

„Autoritatea locală, reprezentată prin primar, și autoritatea centrală, reprezentată de Guvern, sunt responsabile de faptul că în clase nu există materialele necesare desfășurării în bune condiții a actului educațional. De la lucrurile absolut necesare — precum creta, buretele, hârtia igienică și dezinfectanți — până la manualele școlare, mobilier și draperii, toate acestea trebuie achiziționate din fondurile statului”, transmite comunicatul.

A.V.