-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:55
No menu items!

Sindicatele din Educație amenință cu proteste uriașe. Angajați din industria de apărare, pichete la Cotroceni

spot_img

Sindicaliștii din Educație cer Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca în Sănătate.

„Am cerut celor prezenți la discuții să se găsească soluții astfel încât această ordonanță să se aplice nediscriminatoriu ori de la 1 august sau 1 ianuarie (2017 – n.r.) cel mai târziu, chiar dacă procentul de creștere la învățământ este mai mic, în medie undeva spre 10%  față de Sănătate, dar aplicarea să se facă concomitent. Nu putem accepta o diferență de un an de zile în aplicarea acestei ordonanțe. A rămas ca Guvernul să facă niște calcule și probabil joi ne vom întâlni din nou”, a declarat, la finalul discuțiilor de la Guvern, președintele FSLI, Simion Hăncescu, citat de Agerpres.

La rândul lui, președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a subliniat că Ministerul Muncii a transmis sindicatelor grila de salarizare care conține corecțiile necesare, dar că problema este termenul de aplicare.

„Noi am primit o grilă de salarizare din partea Ministerului Muncii, care conține aceste corecții. Bineînțeles, termenul de aplicare este problema. Termenul de aplicare din punctul de vedere al Guvernului ar trebui să fie data de 1 august 2017. Nu se poate accepta așa ceva. Nu se poate ca într-o țară care și-a stabilit prin Strategia Națională de Apărare că Educația și Sănătatea sunt zone de risc zero să nu se trateze problema nediscriminatoriu. Trebuie să se găsească sumele de bani necesare pentru ca aceste corecții, care nu înseamnă în esență acele creșteri salariale care să transforme sistemul de educație într-un sistem foarte interesant pentru cei mai buni absolvenți de învățământ universitar, să se aplice ori cu începere de 1 august 2016, ori în cel mai rău caz 1 ianuarie 2017”, a precizat Nistor.

Acesta a explicat că, în urma creșterii salariului minim pe economie de la 1 mai 2016, apar foarte multe disfuncționalități pe grila de salarizare din Educație, foarte multe clase salariale care se suprapun și aceste lucruri trebuiau corectate. El a dat ca exemplu situații în care prin creșterea salariului minim pe economie debutanți cu studii superioare ar avea un salariu mult mai mic față de cel al unui salariat fără studii de specialitate.

În plus, el a arătat că sunt probleme pe partea intervalului de vechime 2-6 ani și 6-10 ani.

Liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr, a afirmat marți că este nemulțumit de discuțiile cu guvernanții, în condițiile în care doar  pentru 4 poziții din cele 34 ale grilei de salarizare din învățământul superior au fost propuse reașezări sau corecții.

Sindicatele din învățământ au revenit marți la negocieri cu reprezentanții Guvernului, în condițiile în care, la sfârșitul săptămânii trecute, au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloș de creștere a salariilor, în medie, cu 10%, de la 1 august 2017.

„Ni s-a propus o creștere a salariilor în medie cu 10%, dar cam la calendele grecești, adică peste un an, un an și ceva, cu amendamentele că toate vor fi de acum croite, aranjate și va fi dată o ordonanță de urgență. Arhitectura salariilor va urmări întrucâtva ceea ce s-a materializat la sănătate”, a declarat, vineri, 20 mai, Anton Hadăr, liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria.

Hadăr a adăugat că sindicatele nu sunt de acord cu această propunere și că marți va avea loc o nouă rundă de discuții, „cu bugetul în față”.

Propunerea sindicaliștilor pentru Educație viza o creștere de 5% din luna august a acestui an și alte 5 procente din ianuarie 2017. „Noi am venit cu alte propuneri: o creștere de 5% din august și alte 5 procente din ianuarie 2017 (…) Dacă o țară nu găsește 150 de milioane de euro ca să estompeze o serie de proteste, atunci este o țară cu probleme masive”, declara vineri Anton Hadăr, adăugând că vor avea loc proteste ale salariaților din învățământ, dacă premierul Dacian Cioloș nu va găsi o soluție pentru situația salarizării din acest domeniu.

În acest context, 15.000 de salariați din învățământ vor porni, pe 1 iunie, într-un marș de protest din fața Guvernului României către Palatul Cotroceni, începând cu ora 11.00.

Blocul Național Sindical – pichete la Palatul Cotroceni

Și sindicatele afiliate la Blocul Național Sindical vor picheta în perioada următoare Palatul Cotroceni, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă.

Potrivit calendarului anunțat marți de președintele BNS, Dumitru Costin, seria protestelor va fi deschisă pe 25 mai de sindicatele din industria de apărare, care vor picheta între orele 11.00 — 14.00 sediul Președinției, împreună cu organizațiile sindicale din sector afiliate la Cartel Alfa.

„Vom fi 300 — 500 de oameni, în funcție de cât vom avea posibilitatea să băgăm acolo, în spațiul respectiv, și de câți vom fi lăsați. O să stăm în protest acolo. Am transmis către Președinție mesajul nostru. Am sunat ieri (luni — n. r.). Așteptăm să avem un feedback. Noi atragem atenția asupra unor riscuri majore. O să fim în protest până o să ne bage cineva în seamă”, a spus Costin.

Luni, 30 mai, este programată o acțiune de protest a BNS având ca obiect legislația muncii (negocieri colective, dialog social, Codul Muncii, sindicate), marți, 31 mai, va veni rândul sindicatelor din agricultură să picheteze, iar joi, 2 iunie, al celor din industria constructoare de automobile și subansamble auto și din transporturi, afiliate la BNS. Vineri vor protesta sindicatele din energie.

În plus, în această perioadă, BNS are în evaluare și alte acțiuni de protest organizate cu sindicate membre din alte sectoare de activitate.

BNS i-a transmis marți o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Iohannis, în care atrage atenția, printre altele, asupra „politicii salariale haotice discriminatoare și demotivantă care a golit de resurse umane de calitate marea majoritate a autorităților publice din România” și îi solicită acestuia să-și exercite funcția de mediere „între stat și societate”.

„Conform articolului 80 din Constituția României vă solicităm să vă exercitați funcția de mediere între stat și societate, acceptând solicitarea noastră de a organiza o întâlnire de lucru la Cotroceni între reprezentanți ai Guvernului României și reprezentanți ai BNS. În cadrul acestei întâlniri, vom prezenta atât evaluări ale unor spețe critice, cât și propuneri de soluții pe care suntem dispuși să ni le asumăm. Domeniile vizate sunt incluse în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019. Unele dintre temele pe care le vom susține în fața dumneavoastră necesită exercitarea unui alt atribut constituțional care vă este conferit de Constituția României, de articolul 92, și anume funcția de președinte al Consiliului Superior de Apărare a Țării”, se precizează în scrisoarea deschisă.

De asemenea, în document se menționează că Blocul Național Sindical a constatat cu îngrijorare faptul că mai multe dintre autoritățile publice din România sunt profund afectate în funcționarea lor și atrage atenția asupra „absenței unei viziuni în ceea ce a privit resursele umane ce populează autoritățile publice, politizarea excesivă și suprapopularea cu activiști de partid rudimentari, cu o slabă pregătire profesională, veșnic preocupați de înavuțire, pe orice căi, atât ca obiectiv personal, dar și pentru a-și recompensa stăpânii care i-au numit în funcții”.

R.D.